WordPress Hiba Javítása: “Beragadt” Karbantartási Mód

Amikor bővítményt vagy sablont frissítünk, akkor előfordul, hogy nem fejeződik be rendesen a frissítési folyamat. Ilyenkor a karbantartási módot nem kapcsolja ki a rendszer, és egyáltalán nem elérhető az oldalunk semmilyen része, csak egy karbantartási üzenetet mutat:

Tervezett karbantartási munkák történnek, ezért a honlap tartalma jelenleg nem elérhető. Pár perc múlva érdemes lesz visszatérni.

A WordPress nyelvi beállításaitól függően a hibaüzenet lehet ez is:

Briefly unavailable for scheduled maintenance. Check back in a minute.

WordPress karbantartási üzenet angol nyelven: "Briefly unavailable for scheduled maintenance. Check back in a minute."
WordPress karbantartási üzenet

Ne ijedjünk meg, a megoldás egyszerű. Egyrészt a WordPress forráskódjában lévő kódnak köszönhetően 10 perc után automatikusan kikapcsol a karbantartási mód. Tehát, elvileg akkor is megjavul magától 10 perc után, ha nem csinálunk semmit. Ha ez mégsem történne meg, vagy nem akarjuk kivárni a 10 percet, akkor sem bonyolult a javítása.

A megoldás:

Egy FTP klienssel, vagy a tárhelyünk fájlkezelőjének a segítségével szimplán töröljük ki a .maintenance nevű fájlt, ami a WordPress telepítés gyökérkönyvtárában található (ugyanott, mint a mondjuk a wp-content mappa, vagy a wp-config.php fájl).

Az FTP kliens beállításaitól függően lehetséges, hogy alapból nem mutatja a rejtett “dot-fájlokat”, amiknek egy ponttal kezdődik a fájlnevük. Ilyenkor a beállításokban át kell állítani az erre vonatkozó opciót, hogy láthatóvá váljon a fájl, és törölhessük.

Amint kitöröltük a fájlt, újra elérhetővé fog válni az oldalunk.


A Szerzőről
Piller Balázs senior webfejlesztő, SEO specialista, és a WordPress szakértője. Számos sikeres projektben vett részt vezető fejlesztőként. Az általa írt kód jelenleg több mint 1 000 000 webhelyen fut.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.