Csökkenőben a WordPress piaci részesedése

Joost de Valk minden évben közzétesz egy elemzést a blogján, a WordPress és más tartalomkezelők piaci részesedésének alakulásáról. A legújabb elemzés meglepő következtetése, hogy a több mint egy évtizedes folyamatos növekedés után 2022 elején csökkenni látszik a WP népszerűsége.

A 2022 januári 43.2%-os piaci részesedés 42.9%-ra csökkent a május 11-i adatok szerint. A csökkenést több különböző forrás is megerősíti, de azt hozzá kell tenni, hogy a források a világ leglátogatottabb weboldalai alapján állítják elő a statisztikákat, és nem az újonnan létrehozott weboldalakat nézik (mivel az technikailag nem megoldható).

A jelenlegi helyzet egyértelmű győztesei a Wix és a Squarespace, amik évek óta folyamatos növekedést produkálnak, bár piaci részesedésük még így is csak nagyjából huszada a WordPress-ének. Érdekesség, hogy a WP részesedésének csökkenése ellenére az Elementor plugint használó site-ok száma továbbra is emelkedik.

Mi okozhatja a csökkenést?

Az elemzésben a következő okokat vázolják fel a csökkenésre:

  • A Core Web Vitals jelentése alapján tavaly a Wix-nek és a Squarespace-nek jobban sikerült optimalizálnia az oldalak betöltési sebességét, mint a WP-nek. Ezt a WordPress fejlesztői felismerték, és már külön csapat felel a teljesítmény-optimalizálási feladatokért.
  • A Full Site Editing, vagyis a WordPress teljes site szerkesztési funkciója nincs még befejezve. Ez a funkció túl régóta van félkész állapotban, és magával húzza a WP egészét. A WP jelenleg több különböző módot kínál a tartalom és a site kezelésére (Gutenberg/Classic editor, FSE/hagyományos sablonok…), és a felhasználók egyszerűen nem tudják eldönteni, hogy milyen módon építsék az oldalukat. A Wix és a Squarespace ezzel szemben könnyen használható, egyszerű eszközök.
  • A Wix és a Squarespace különböző SEO- és sebesség-optimalizációs törekvéseiknek köszönhetően az ezen rendszerekkel készült oldalak nagyobb számban kerülnek be a leglátogatottab weboldalak közé, ezáltal változik az a weboldal-lista, amik az elemzés alapjául szolgálnak. Tehát, valószínűleg nem több site váltott WP-ről Wix-re, hanem több Wix-es weboldal került be a top site-ok közé.

Végezetül Joost további részesedés-csökkenést jósol az elkövetkező évekre.

Szakértők megjegyzései

Az elemzést több, a WordPress fejlesztésében is résztvevő szakember is kommentálta. Többen is a Gutenberg szerkesztőt és a Full Site Editing funkciót okolják, amiknek a kiépítése túl sokáig tart, és a felhasználók egy jelentős részének nem is tetszik az irány. Egyesek szerint a WordPress-nek nem a Wix-szel és a Squarespace-szel kéne versenyeznie, amik kifejezetten a végfelhasználókat célozzák, hanem inkább a fejlesztőknek kéne egy megfelelő eszközt kínálnia.

Komment az Advanced WordPress Facebook-csoportból.

A fejlesztők szemszögéből az eddigi egyszerű (és részben kissé elavult) WP fejlesztési folyamatokat felváltják modern technikákkal, ami üdvözlendő változás, de rengeteg fejlesztő nem áll készen a váltásra, és az új részek dokumentációja is hagy némi kívánnivalót maga után.

Érdekes, hogy van, aki szerint a WP túl sok funkciót tartalmaz, sokminden akar lenni egyszerre, és ez okozza a népszerűségvesztést, mások szerint pedig pont az a baj, hogy nem tartalmaz alapból olyan extra funkciókat, amik a zárt rendszerekben (Wix és Squarespace) benne vannak.

Konklúzió

A WordPress projekt egész biztosan reagálni fog ezekre a fejleményekre. Hogy milyen irányba mozdul a fejlesztés, azt egyelőre nem tudni. A WordPress fejlesztőinek és “rajongóinak” egyelőre biztosan nem kell aggódniuk, hiszen a WP még mindig toronymagasan a legnépszerűbb CMS a weben.

Forrás: joost.blog


A Szerzőről
Piller Balázs senior webfejlesztő, SEO specialista, és a WordPress szakértője. Számos sikeres projektben vett részt vezető fejlesztőként. Az általa írt kód jelenleg több mint 1 000 000 webhelyen fut.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.