A WordPress “titkos” beállítási oldala

Kevéssé köztudott, hogy a WordPress admin felületén elérhető egy olyan oldal, ahol a WordPress összes beállítását lehet látni és szerkeszteni. Ez az oldal sem az oldalsó menüből, sem más admin oldalról nem elérhető – kizárólag úgy, ha beírjuk a megfelelő URL-t a címsorba.

Ezt az oldalt itt lehet elérni:

domain.hu/wp-admin/options.php

A domain részt ki kell cserélni a saját oldalunk címére.

Figyelem

Ez a leírás csak érdekességképp íródott, a bemutatott eszköznek vannak hátulütői, és léteznek sokkal ésszerűbb módjai az adatok szerkesztésénék: például a WP Options Editor plugin, vagy akár a PhpMyAdmin adatbáziskezelő, ami a legtöbb tárhelyszolgáltatónál alapból elérhető, illetve WP phpMyAdmin néven WordPress pluginként is telepíthető.

A /wp-admin/options.php oldalon soronként egy-egy szöveges mezőt találunk, és legalul egy “mentés” gombot. Vigyázzunk ezzel az oldallal – ahogy a felül megjelenő figyelmeztető üzenetben is olvasható, könnyen el lehet rontani a webhely beállításait, visszavonhatatlanul. Csak akkor módosítsuk az adatokat, ha biztosan tudjuk, mit csinálunk.

Az oldalon tulajdonképpen az adatbázisban lévő wp_options tábla összes sora látható, és közvetlenül az adatbázisban elmentett értékeket szerkeszthetjük itt. Kivéve az ún. “serialized” formában tárolt (kódolt) adatokat, ezeknél a mezőknél annyi lesz kiírva, hogy SERIALIZED DATA. Ezekben a mezőkben általában többféle értéket tárolnak egyetlen sorban, pl. egy plugin összes beállítását.

Ha az options tábla mérete túl nagy, akkor számítsunk arra, hogy gondok lehetnek ezen oldal megjelenítésénél. Több százezer, esetleg millió sor esetén a betöltés lassú lesz (mivel ennyi sort és mezőt kell egyszerre letöltenie és megjelenítenie a böngészőnek), és esetleg még a böngésző is lefagyhat tőle.

Azt is jó, ha tudjuk, hogy a szerver beállításai is befolyásolhatják ennek a felületnek a működését – a túl alacsony értékre állított max_input_vars és post_max_size szerver beállítások megakadályozhatják az értékek mentését.

Érdemes egy biztonsági mentést készíteni az adatbázisról (legalább az options tábla tartalmáról), mielőtt bármit módosítanánk ezen az oldalon.


A Szerzőről
Piller Balázs senior webfejlesztő, SEO specialista, és a WordPress szakértője. Számos sikeres projektben vett részt vezető fejlesztőként. Az általa írt kód jelenleg több mint 1 000 000 webhelyen fut.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.