Megjelent a WordPress 6.0

Május 24-én megjelent a WordPress 6.0 stabil verziója, a második főverzió 2022-ben. Több mint 500 fejlesztő vett részt a 4 hónapig tartó munkában, és közel 1000 különböző javítást és fejlesztést tartalmaz az új kiadás. Lássuk, mik a legfontosabb változások!

Gutenberg szerkesztő

A fejlesztések többsége a blokkalapú szerkesztőt, azaz a Gutenberget érinti, azon belül is az 5.9-es verzióban bevezetett teljes site szerkesztési funkció (Full Site Editing) kapta a legtöbb figyelmet. Frissítés után a következő változásokat tapasztalhatjuk, a teljesség igénye nélkül:

  • Új blokk-típusok, úgymint a Komment lekérés, a Tovább olvasás, vagy a Szerző leírása blokkok, amikkel ezek az elemek bárhol elhelyezhetők és testreszabhatók.
  • Továbbfejlesztett blokkok: könnyebben használható és nagyobb funkcionalitással bír a Navigációs menü, a Borítókép, a Közösségi ikonok, és egyéb blokkok.
  • Blokkok rögzítése funkció: megakadályozza a blokkok mozgatását vagy eltávolítását, így a tartalom fix elrendezésére ad lehetőséget.
  • Új sablonminta-típusok: beállíthatjuk a különféle archívum oldalak elrendezését, pl. a kategória, címke, dátum, illetve szerzői archívum oldalakat.
    WordPress blokk sablonminták
  • Több blokkon átívelő szövegkijelölési lehetőség: ezelőtt a szöveget csak külön blokkonként lehetett kijelölni.
  • Listás nézet fejlesztése: átláthatóbb lett, és most már egyszerre több blokk kijelölhető és módosítható, akár drag-and-drop módszerrel is.
    WordPress Szerkesztő - Listás nézet

A betöltési sebesség optimalizálása

Bár a WordPress fejlesztői javítottak a szoftver futási teljesítményén az elmúlt években, a piaci versenytársai (Wix, Squarespace) átlagosan nagyobb javulást tudtak elérni, mint a WP. Részben ezzel is magyarázzák, hogy a WP népszerűsége majdnem két évtized folyamatos növekedés után 2022-ben csökkenni kezdett.

A WP fejlesztői körön belül egy különálló fejlesztői csoport alakult a teljesítmény fokozására, akik a 6.0-s verzióban jelentős fejlesztéseket végeztek, többek közt a MySQL lekérések és a belső cache optimalizációja által. Egy több mint 12 éve bedobott ötlet is megvalósításra került, ami jelentősen gyorsítja bizonyos oldalak lekérési idejét (például a robots.txt fájl lekérését, aminek a kacifántos betöltési módjáról itt írtunk: WordPress: miért jobb egy statikus robots.txt fájl?).

Akadálymentesítés

Több mint 50 különböző javítás és fejlesztés foglalkozik az akadálymentességgel. Itt is sok változás érinti a blokk szerkesztőt, pl. a megfelelő attribútumok hozzáadása az elemekhez, vagy az elem-fókuszálási lehetőségek javítása. De szinte minden területen voltak javítások: az admin menüben és más admin elemekben, a médiakezelőben, a kommentelési űrlapban, a bejelentkezési és regisztrációs felületeken, stb.

Az akadálymentesítési fejlesztések teljes listája itt olvasható: WordPress 6.0 Accessibility Improvements.


Az itt bemutatott változások csak egy kis szelete a 6.0-s verzió összes fejlesztésének. A szép kerek verziószámnak egyébként nincs különösebb jelentősége: a 6.0 ugyanolyan főverzió, mint az 5.9 vagy a 6.1. A WordPress verzióiról és a frissítések fontosságáról itt írtunk bővebben: A WordPress frissítésekről.

Élő oldalon nem ajánlott azonnal frissíteni, mert előfordul, hogy a frissítés összeakadásokat okoz a különböző bővítményekkel és sablonokkal. Ezeket a fejlesztők általában néhány napon belül orvosolják, ezt érdemes kivárni. Mivel a főverziók nem tartalmaznak biztonsági hibajavításokat, ezért a frissítés halasztásának biztonsági kockázata nincs.


A Szerzőről
Piller Balázs senior webfejlesztő, SEO specialista, és a WordPress szakértője. Számos sikeres projektben vett részt vezető fejlesztőként. Az általa írt kód jelenleg több mint 1 000 000 webhelyen fut.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.