A W3C új CMS rendszere

A World Wide Web Consortium (W3C), vagyis a webes szabványokért felelős szervezet által felkért ügynökség, a Studio 24 kiválasztotta az új CMS rendszert, amit használni fognak a w3.org webhelyének az újratervezésekor. A választás a Craft CMS-re esett.

A WordPress már az előző körben kiesett az opciók közül, lényegében az akadálymentesség hiánya miatt, ami a Craftban és a Statamicban (a másik CMS, amit számításba vettek) alapból benne van. A WordPress-t nem vetették alá ugyanazoknak az akadálymentességi teszteknek, mint a másik kettőt, arra hivatkozva, hogy a csapatnak sok tapasztalata van a WordPress-szel, és tesztek nélkül is egyértelműek számukra a rendszer hiányosságai. A Studio 54 nem kereste meg ezzel kapcsolatban a WordPress akadálymentességével foglalkozó csapatát sem.

A WordPress közösség ezt nem hagyta szó nélkül, amire a Studio 24 később válaszolt a “Miért nem a WordPress-t választottuk” címmel közölt posztjukban – ebben a már említett akadálymentességi problémák mellett leginkább a Gutenberg szerkesztő hibáit hozzák fel: azt, hogy gyorsan változó, még nem kiforrott szoftver, és hogy a fejlesztőkkel szemben inkább a technikailag kevésbé jártas végfelhasználót célozza.

Bár a Craft és a Statamic forráskódjai megtalálhatók GitHubon, mindkét rendszer licenszfeltételei sokkal korlátozottabbak, mint a WordPress-é. A Craft CMS kiemeli a közreműködői dokumentumában:

A Craft nem szabad és nyílt forráskódú szoftver

A Craft CMS egyéni tulajdonú szoftver. Minden tartalom ebben a repóban, beleértve a közösség által hozzáadott kódot, a Pixel & Tonic tulajdona.

A Statamicnak hasonló kitétel szerepel a dokumentumaiban:

statamic/cms/CONTRIBUTING.md

Bár az egyéni tulajdonú szoftvereknek is lehetnek előnyeik, az semmiképp sem tesz jó benyomást, hogy a nyílt webes szabványokért felelős konzorciumnak nem egy szabad, nyílt forráskódú szoftverre esett a választása.


A Szerzőről
Piller Balázs senior webfejlesztő, SEO specialista, és a WordPress szakértője. Számos sikeres projektben vett részt vezető fejlesztőként. Az általa írt kód jelenleg több mint 1 000 000 webhelyen fut.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.