Új Schema.org Validáló Eszköz

A Google decemberben megírta, és mi is beszámoltunk róla, hogy a Strukturált Adatok Tesztelőeszközét mégsem vonják vissza, inkább csak átdolgozzák kicsit, és átköltöztetik a Schema.org domainre. Ennek a módosított tesztelőeszköznek most megérkezett az első béta verziója: https://validator.schema.org/

Schema.org Validáló Eszköz
Schema Markup Validator Beta

2021. május 10-én, a hivatalos bejelentés előtt már elterjedt az új eszköz URL címe a Twitteren, miután egy felhasználó rábukkant és nyilvánosságra hozta azt. Ezután 11-én jött a hivatalos bejelentés is.

A tesztelőeszköznek megváltozott a neve (Schema Markup Validator, a magyar fordítás még várat magára) és minden Google branding el lett távolítva, így ez már egy kereső-semleges eszköz. Ezeken kívül lényegében ugyanaz az eszköz, mint ami a https://search.google.com/structured-data/testing-tool/ címen (egyelőre még) elérhető. Maradtak a funkciók is, többek közt:

  • JSON-LD, RDFa és Microdata formátumú strukturált adatok kinyerése a beillesztett kódból, vagy egy weboldalt lekérve.
  • A különféle formátumú adatok összefésülése és megjelenítése listában.
  • Hibák felderítése a strukturált adatokban.

Nem ez az egyetlen tesztelőszköz a strukturált adatokhoz: van hasonló eszköze például a Yandexnek és a Bingnek is, és elérhetőek nyílt forráskódú eszközök is, úgymint a  Structured Data Linter, a JSON-LD Playground, az SDO-Check vagy a Schemarama.


A Szerzőről
Piller Balázs senior webfejlesztő, SEO specialista, és a WordPress szakértője. Számos sikeres projektben vett részt vezető fejlesztőként. Az általa írt kód jelenleg több mint 1 000 000 webhelyen fut.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.