Rank Math SEO beállítások lépésről lépésre

A Rank Math SEO az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb SEO bővítmény WordPress-hez. A Telepítési Varázslónak köszönhetően kezdők is könnyen be tudják állítani, de ha valaki a legtöbbet akarja kihozni a pluginból, és minden keresőoptimalizálási feladatot felügyelni akar a webhelyén, akkor jó, ha ismeri a Rank Math összes elérhető beállítását és funkcióját.

Már a Rank Math SEO ingyenes alapverziója is tartalmaz nagyjából minden on-site SEO funkciót, amire egy átlagos weboldalnak (blognak, webshopnak, fórumnak…) szüksége lehet. Az efféle pluginokban általában megtalálható alap dolgokon kívül (pl. keresési eredményekben megjelenő cím és leírás, robots meta beállítás, OpenGraph adatok) beállíthatunk Schema.org strukturált adatokat, létrehozhatunk XML oldaltérképet, beköthetjük a Google Search Console és Analytics adatokat, és még olyan speciálisabb modulok is rendelkezésre állnak, mint az átirányításkezelő, vagy a 404 hibanapló.

A Rank Math SEO bővítményt jelenleg több mint 1 000 000 webhelyen használják és az átlagos felhasználói értékelése:

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 4.9/5
(4581 valódi értékelés alapján).

A Rank Math SEO Pro verziója számos plusz funkciót ad az alapverzióhoz. Ebben a posztban mind az alap, mind a Pro verzió összes funkcióját és beállítását elmagyarázzuk.

A bemutató során mindkét bővítménynek a jelenleg elérhető legújabb verzióját fogjuk használni: Rank Math SEO 1.0.66.1 és Rank Math SEO Pro 2.10.1.

Jó tudni:

Az Rank Math SEO ingyenes alapverziójának a beállításairól videó is készült.

Telepítés

A Rank Math SEO könnyen telepíthető, úgyanúgy mint a többi ingyenes plugin: a WordPress admin részén a Bővítmények → Új hozzáadása menüpontnál írjuk be a keresőbe, hogy rank math, és a listában kattintsunk a Telepítés Most gombra:

Rank Math SEO Telepítés
Rank Math SEO Telepítés

Másik lehetőségként töltsük le a plugin zip fájlját a wp.org-ról, majd töltsük azt fel a Bővítmények → Új hozzáadása → Bővítmény feltöltése résznél.

Pro verzió telepítése

A Rank Math Pro nem elérhető a wp.org plugin-tárból, mivel ott csak ingyenes pluginok lehetnek fent. Emiatt a Pro verziót külön le kell tölteni a Rank Math fiókból, és fel kell tölteni a webhelyünkre, a fent leírt módon.

Az alapverzió kiegészítője a Pro: mind a kettőnek egyszerre aktívnak kell lennie a webhelyen. Érdemes először telepíteni az ingyenes alapverziót, de ha kihagyjuk ezt a lépést, akkor a Pro verzió aktiváláskor automatikusan megpróbálja majd telepíteni és aktiválni az alapverziót. Szóval akkor sincs gond, ha egyből a Pro-t kapcsoljuk be.

Összekapcsolás a Rank Math fiókkal

A plugin bekapcsolása után, a telepítő varázsló “mínusz egyedik” lépéseként lehetőségünk van csatlakoztatni a webhelyünket a Rank Math fiókunkhoz. Ezt nem kötelező ugyan megtenni, de számos előnnyel jár, többek közt hozzáférhetünk néhány külső API-t igénylő funkcióhoz, mint a kulcsszó-ajánlatok, a teljeskörű webhely-SEO elemzés, illetve a részletes keresési statisztikák.

Rank Math csatlakoztatás
Rank Math csatlakoztatása

Ha a Pro verziót használjuk, akkor mindenképp kapcsoljuk össze a fiókunkkal, mert csak így érvényesíthető a licenc, és, ami még fontosabb, a frissítések is csak a csatlakozás után fognak működni. Egy korábbi cikkben leírtuk, miért nagyon fontosak a frissítések egy WordPress oldal esetén.

Telepítő Varázsló

Miután csatlakoztattuk a fiókunkat (vagy kihagytuk azt a lépést), kezdődhet a Telepítő Varázsló, ami segít gyorsan kalibrálni a legfontosabb beállításokat. A Varázsló kihagyható, és később bármikor újra elindítható Rank Math → Vezérlőpult oldalon a Telepítési Varázsló fül alól.

Első Lépések (Getting Started)

Rank Math Telepítő Varázsló Indítása
Telepítő Varázsló Indítása

A Telepítő Varázsló első lépésében kiválaszthatjuk, melyik működési módban akarjuk használni a Rank Math plugint: könnyített (Easy) vagy haladó (Advanced) módban. Csak akkor fogjuk elérni az összes beállítást és funkciót, ha a haladó módra kapcsolunk. Később is bármikor lehet váltani a módok között.

A módválasztó alatt láthatjuk, hogy a szerverkonfiguráció megfelel-e a Rank Math követelményeinek. Ha minden oké, egy zöld pipát fogunk látni a Start gomb fölött. Ha valamiért nem felel meg a szerverkonfiguráció, és egy piros X-et mutat, akkor javítsuk a felmerülő problémákat, vagy forduljunk a tárhelyszolgáltatónkhoz, mert ők nagy valószínűséggel meg tudják oldani ezeket a dolgokat.

SEO Beállítások Importálása

Rank Math Telepítő Varázsló - Import
Rank Math Telepítő Varázsló – Import

A Telepítő Varázsló ezen lépése nem minden esetben jelenik meg: csak akkor fog feljönni, ha előzőleg telepítve volt a site-on legalább egy olyan plugin, amiből tud adatokat importálni a Rank Math.

Itt egyszerűen, pár kattintással importálhatjuk a beállításokat és más adatokat különböző bővítményekből, például ezekből:

 • Yoast SEO
 • All in One SEO Pack
 • SEOPress
 • Redirections

Miután kiválasztottuk, hogy melyik bővítményből milyen típusú adatokat akarunk importálni, kattintsunk a Start gombra. Ha nagy számban vannak tartalmi egységeink (oldalak, bejegyzések, termékek, stb.), akkor az importálás beletelhet pár percbe. A folyamat részleteit a képernyőn követhetjük. Ez a lépés kihagyható, később a beállításokból is elérhető az import funkció.

Az importálási folyamat

A Te Oldalad (Your Site)

Rank Math Telepítő Varázsló - A Webhelyed lépés
Telepítő Varázsló – A Webhelyed lépés

Ebben a lépésben néhány, a site-tal kapcsolatos alapinformációt adhatunk meg:

 • A webhely elsődleges típusát (pl. blog, webshop, céges bemutatkozó oldal, stb).
 • Logót, ami a Google találatokban jelenhet meg, többek közt a “Tudásgráf” (Knowledge Graph) részeként:
Knowledge Graph a keresési eredményekben
Knowledge Graph logo a keresési eredményekben
 • Az alap közösségi megosztás képét. Ez a kép akkor fog megjelenni a Facebookon, Twitteren megosztott linkek esetén, ha az adott oldalhoz nincs külön hozzárendelve egy kép.

Analitika (Analytics)

Rank Math - Telepítő Varázsló - Analytics
Telepítő Varázsló – Analytics lépés

Itt csatlakoztathatjuk a Google Search Console, Analytics, és AdSense fiókjainkat. A csatlakoztatás előnyei:

 • A webhely egy kattintással igazolható a Search Console-ban.
 • A Google Analytics követőkód automatikusan beilleszthető.
 • Az oldaltérképeket automatikusan be lehet küldeni a Search Console-ba.
 • A legfontosabb adatokat egyből elérjük a WordPress admin felületéről.
 • A különböző szolgáltatások adatait kombinálva hasznos analitikai adatokat tud adni a Rank Math.

Lejjebb olvasható az Analitika modul teljes leírása.

Jó tudni

A Rank Math cég szervereire semmilyen, a Google fiókokból származó adat nem lesz továbbítva, minden ilyen típusú adattárolás és -számítás kizárólag a webhely saját szerverén történik.

Webhelytérképek (Sitemaps)

Rank Math Telepítő Varázsló - Oldaltérkép
Telepítő Varázsló – Oldaltérkép

Ebben a lépésben az XML webhelytérkép funkciót kapcsolhatjuk be, az alap beállításaival együtt. Ezt érdemes is bekapcsolni – csak abban az egy esetben nem ajánlott, ha már van működő megoldásunk erre. Lejjebb bővebben is írunk a webhelytérkép modulról.

Arra figyeljünk, hogy csak a publikus bejegyzés típusok és taxonómiák kerüljenek bele a webhelytérképbe – a belső használatra szánt vagy “privát” tartalmi típusokat zárjuk ki. Ezt az alul megjelenő beikszelhető mezőkkel lehet beállítani.

Jó tudni

A Webhelytérkép Beállításaiban kikapcsolt bejegyzés típusokon és taxonómiákon kívül a noindex-re állított tartalmak sem jelennek meg a webhelytérképben.

Optimalizálás (Optimization)

Rank Math Telepítő Varázsló - Optimalizáció
Telepítő Varázsló – Optimalizáció

Az utolsó lépésben különböző extra optimalizáló funkciókat engedélyezhetünk:

 • Üres archívumok noindex-re állítása: a már létrehozott, de bejegyzést nem tartalmazó kategória és címke archívumok lényegében üres oldalakként jelennek meg, ami SEO szempontból előnytelen (és a véletlenül odatévedő látogatónak sem jó, hogy valódi tartalmat nem talál). Emiatt ezeket érdemes törölni, amíg üresek, vagy pedig engedélyezzük itt a noindex funkciót.
 • Külső linkek nofollow-ra állítása: a tartalomban megjelenő minden külső hivatkozás automatikusan megkapja a rel="nofollow" attribútumot. Ezzel megakadályozhatjuk a saját oldalunk SEO értékének (a “linkerőnek”) az átadását a linkelt oldalra, valamint a linkelt oldal esetleges negatív SEO hatásaitól is megvédheti a saját oldalunkat.
 • Külső linkek megnyitása új fülön: a tartalomban megjelenő külső hivatkozásokhoz automatikusan hozzáadja a target="_blank" attribútumot, aminek hatására ezek a linkek új fülön vagy új ablakban fognak megnyílni.

Ready (Kész!)

Rank Math Telepítő Varázsló - Kész
Telepítő Varázsló – Kész!

Meg is vagyunk az alapbeállításokkal! Ezen a befejező képernyőn beállíthatjuk a Rank Math plugin automatikus frissítését, ami a WordPress 5.5-ös verziója óta egy alap funkció.

Az alsó gombokkal visszatérhetünk a Rank Math Vezérlőpult oldalára, vagy a Segítség oldalára, vagy pedig továbbléphetünk a Telepítő Varázsló haladó beállításaihoz.

Telepítő Varázsló – Speciális Beállítások

A Telepítő Varázslónak van egy opcionális második része, ahol további funkciókat lehet beállítani:

Szerepkör Kezelő (Role Manager)

Rank Math Telepítő Varázsló - Szerepkör Szerkesztő
Telepítő Varázsló – Szerepkör Szerkesztő

Ha a webhelyet több felhasználó kezeli, különböző jogosultságokkal, akkor a Szerepkör Kezelő modullal beállíthatjuk, melyik szerepkör számára mely Rank Math beállítások legyenek elérhetőek.

Ha egy egyszemélyes webhelyről van szó, akkor teljesen fölösleges bekapcsolni ezt a funkciót.

404 Hibanapló és Átirányítások (404 + Redirection)

Rank Math Telepítő Varázsló - 404 + Átirányításkezelő
Telepítő Varázsló – 404 + Átirányításkezelő

Itt bekapcsolhatjuk a 404 Hibanapló modult, valamint az Átirányításkezelőt. Ezekről lejjebb írunk részletesen, de röviden összefoglalva: a 404 Hibanaplóval láthatjuk, milyen nem elérhető URL-ekre tévednek a látogatók (és a keresőrobotok) a webhelyünkön, az Átirányítás Kezelő modullal pedig egy-egy URL-re érkező látogatókat átirányíthatjuk egy másikra (például a 404 Hibanaplóban megtalált hibás URL-ek átirányítása is könnyen megoldható).

Schema.org Strukturált Adatok (Schema Markup)

Rank Math Telepítő Varázsló - Schema
Rank Math Telepítő Varázsló – Schema

A Telepítő Varázsló utolsó lépésében a Rank Math Schema modulját állíthatjuk be. Ha bekapcsoljuk a felső gombot, akkor az alatta megjelenő mezőkkel minden tartalmi típushoz külön beállíthatjuk az alap Schema típust (pl. bejegyzéshez Blog Post, termékhez Product, stb.). Erről a modulról és magukról a strukturált adatokról lejjebb részletesen is olvashatsz.

Rank Math alapbeállítások és -funkciók

A telepítés lépései után lássuk azokat a részeit a pluginnak, amik nem kapcsolódnak egyik modulhoz sem. A következő felületek és opciók akkor is elérhetőek, ha egy modul sincs bekapcsolva:

Vezérlőpult (Dashboard)

Rank Math Vezérlőpult
Vezérlőpult (Dashboard)

A Vezérlőpulton a modulokat kapcsolhatjuk ki és be. Minden modulnál láthatjuk a leírását, és a bekapcsolás után egy linket a modul beállításaihoz is (ha vannak). Ugyanitt felül jobb oldalon kiválaszthatjuk a Rank Math konfigurációs módját. Lejjebb írunk bővebben is az egyes modulokról.

Fontos:

A Rank Math két konfigurációs módban használható:
Easy (könnyített) és Advanced (haladó)
Az alább felsorolt összes beállítás csak Advanced módba kapcsolva elérhető. Az Easy mód használata esetén csak a leglényegesebb opciók lesznek láthatók, és minden más opció automatikusan lesz beállítva.
A két mód között váltani a Rank Math → Vezérlőpult admin oldal jobb felső részén lehet.

A Vezérlőpulton a felső fülekkel az alábbi felületeket lehet elérni:

 • Modulok: a modulokat listázó felület.
 • Segítség: innen elérhető a support és más hasznos linkek, és itt lehet összekapcsolni a Rank Math fiókunkat a webhelyünkkel is.
 • Telepítő Varázsló: a Telepítési Varázsló, ami a plugin aktiválása után automatikusan feljön, innen újra elindítható.
 • Import és Export: az import/export eszközök innen is elérhetőek, de alapvetően a Állapot és Eszközök menüpont alatt találhatók. Lejjebb részletesen is írunk ezekről.

Általános Beállítások (General Settings)

Ezen az oldalon a Rank Math plugin általános beállításait találjuk, valamint a bekapcsolt modulok beállításai is rendszerint itt találhatók.

Linkek (Links)

Rank Math Beállítások - Linkek
Beállítások – Linkek

A Linkek fül alatt értelemszerűen főleg a linkekkel és belső URL-ekkel kapcsolatos opciók vannak:

 • Kategória URL előtag kihagyása
  A kategória archívumok URL előtag elhagyása azt jelenti, hogy például a w11.hu/kategoriak/seo helyett a w11.hu/seo URL-ről lesz elérhető az archívum. Ennek SEO szempontból igazán nincs jelentősége, inkább csak egyéni vélemény kérdése.
 • Csatolmányok átirányítása
  A csatolmány-oldalakat átirányítja arra a bejegyzésre, amelyik a csatolmány-képet tartalmazza.
  A WP által automatikusan létrehozott csatolmány-oldalak, ha nincs egy konkrét célunk velük (pl. képmegosztós oldal esetén), akkor általában alacsony minőségű oldalaknak számítanak, amiket jobb, ha nem indexel a Google. Mivel a látogatóknak sem adnak semmit ezek az aloldalak, így az a legjobb, ha átirányítjuk őket, de a noindex-re állítás is jó megoldás lehet.
 • Szülő nélküli csatolmányok átirányítása
  Ez az opció a felette lévő “Csatolmányok átirányítása” kiegészítése, és csak akkor jelenik meg, ha az is be van kapcsolva. Ha a csatolmány-kép nincs beszúrva egy bejegyzésbe sem (tehát nincs szülő-bejegyzés), akkor az ebben a mezőben beállított URL-re irányít át.
 • Külső linkek nofollow-ra állítása
  A tartalomban megjelenő minden külső hivatkozás automatikusan megkapja a rel="nofollow" attribútumot. Ezzel megakadályozhatjuk a saját oldalunk SEO értékének (a “linkerőnek”) az átadását a linkelt oldalra, valamint a linkelt oldal esetleges negatív SEO hatásaitól is megvédheti a saját oldalunkat.
 • Külső képekre mutató linkek nofollow-ra állítása
  Az előző opcióhoz hasonló, de csak a képfájlokra mutató linkek esetén adja hozzá a rel="nofollow" attribútumot.
 • Nofollow Domainek
  Ha ide beírunk domain címeket (soronként egyet), akkor csak ezen domainek felé mutató linkek esetén lesz hozzáadva a a rel="nofollow" attribútum.
  Ez az opció csak akkor jelenik meg, ha felette a “Külső linkek nofollow-ra állítása” be van kapcsolva.
 • Nofollow Kizáró Domainek
  Az ebbe a mezőbe beírt domainek felé mutató linkek sosem kapnak rel="nofollow" attribútumot.
  Ez az opció csak akkor jelenik meg, ha felette a “Külső linkek nofollow-ra állítása” be van kapcsolva.
 • Külső linkek megnyitása új fülön
  A tartalomban megjelenő külső hivatkozásokhoz automatikusan hozzáadja a target="_blank" attribútumot, aminek hatására ezek a linkek új fülön vagy új ablakban fognak megnyílni.

Jó tudni

A HTML attribútumokat a Rank Math dinamikusan állítja be. Ez azt jelenti, hogy az adatbázisban tárolt adatokat nem módosítja, hanem egy ún. filter segítségével megjelenítéskor alkalmazza a módosításokat.
Ez nem csak a hivatkozások attribútumaira vonatkozik (rel="nofollow", target="_blank"), hanem a képek title és alt attribútumaira is.

Kenyérmorzsa-navigáció (Breadcrumbs)

Rank Math Beállítások - Kenyérmorzsa Navigáció
Beállítások – Kenyérmorzsa Navigáció

A kenyérmorzsa-navigációval biztosan találkoztunk már az internetet böngészve: általában az (al)oldal címsora fölött/alatt jelenik meg, és szintekre lebontva mutatja, hogy éppen hol járunk az oldalon, például valahogy így:

Kezdőlap > Termékek > Képregények > Superman

A kenyérmorzsa-navigáció használatához manuálisan be kell illeszteni a kódját a sablonfájlokba vagy a tartalomba. Némely sablonok alapból tartalmazzák a szükséges kódot, ezesetben itt a beállításoknál látni fogunk egy üzenetet ezzel kapcsolatban.

Ha bekapcsoljuk a kenyérmorzsa-navigációt, akkor a gomb alatt egy sor extra opció fog felbukkanni:

 • Elválasztó karakter
  Az elemek közötti elválasztó karakter vagy karakter-sorozat.
 • Kezdőlap megjelenítése
  Megjelenjen-e a Kezdőlap, mint első elem a navigációban.
 • Kezdőlap címkéje
  Ha megjelenik a Kezdőlap, mi legyen a szövege?
 • Kezdőlap hivatkozása
  Ha megjelenik a Kezdőlap, milyen URL-re linkeljen?
 • Kenyérmorzsa előtag
  Szöveg, amit a kenyérmorzsa előtt szeretnénk megjeleníteni.
 • Archívum címke
  Az archívum elem szövege a navigációban. Használjuk a %s helykitöltőt, pl. “%s Archívum“.
 • Keresési eredmények címke formátuma
  Az keresési eredmények elem szövege a navigációban. Használjuk a %s helykitöltőt, pl. “Találatok erre: %s“.
 • 404 hiba címkéje
  Az keresési eredmények elem szövege a navigációban.
 • Bejegyzés címének elrejtése
  Kapcsoljuk be, hogy magának a bejegyzésnek a címe ne jelenjen meg elemként a navigációban.
 • Szülő kategóriák megjelenítése
  Ha bekapcsoljuk, akkor hierarchikus kategória-elrendezés esetén a szülő-kategóriák is megjelennek elemekként a navigációban.
 • Taxonómia név elrejtése
  A taxonómia nevének elrejtése a taxonómia-archívum oldalakon. Például egy kategória archívum esetén nem lesz benne a navigációban az, hogy “Kategóriák“.

Webmester Eszközök (Webmaster Tools)

Rank Math Beállítások - Webmester Eszközök
Beállítások – Webmester Eszközök

Itt a különböző keresők és egyéb szolgáltatások ellenőrző-kódjait adhatjuk meg, amikkel a webhelytulajdont igazolhatjuk az adott szolgáltatásban:

 • Google Search Console
 • Bing Webmaster Tools
 • Baidu Webmaster Tools
 • Alexa Verification ID
 • Yandex Verification ID
 • Pinterest Verification ID
 • Norton Safe Web Verification ID

Egyéb (Others)

Rank Math Beállítások - Egyéb
Beállítások – Egyéb

Itt a következő vegyes beállításokat találjuk:

 • SEO pontszám megjelenítése a látogatók számára
  Ha bekapcsoljuk, akkor az SEO elemzés pontszáma, amit a szerkesztő felületen is látunk, a látogatók számára is megjelenítésre kerül. Bekapcsolás után plusz opciók jelennek meg alatta: milyen bejegyzés-típusoknál jelenjen meg, hogy nézzen ki (kör vagy négyzet), hol jelenjen meg (tartalom előtt/után/egyéni), és külön bekapcsolható, hogy linkeljen-e a rankmath.com oldalra. Ha egy adott bejegyzés-típusra bekapcsoljuk, attól még utána külön kikapcsolhatjuk az egyes bejegyzésekhez.
 • RSS kivonat előtti tartalom
  Az RSS feedbe plusz tartalmat szúrhatunk be minden bejegyzés szövege elé. Ebben a mezőben az alatta felsorolt változókat lehet használni.
 • RSS kivonat utáni tartalom
  Az RSS feedbe plusz tartalmat szúrhatunk be minden bejegyzés szövege után. Ebben a mezőben az alatta felsorolt változókat lehet használni.

Robots.txt szerkesztő (Edit robots.txt)

Rank Math Beállítások - Robots.txt Szerkesztő
Beállítások – Robots.txt Szerkesztő

A robots.txt fájl a keresők, és más webet feltérképező robotok számára ad utasításokat a website-ot illetően, például hogy megakadályozzuk a túlzott forgalmat egy oldalon. Érdemes megjegyezni, hogy ez nem jó arra, hogy a webhely bizonyos részeit priváttá tegyük – a keresők a robots.txt ellenére lekérhetik és/vagy indexelhetik, feldolgozhatják a “letiltott” tartalmakat.

Jó tudni

A Rank Math csak a virtuális robots.txt fájlt módosítja. Ha létezik egy valódi robots.txt fájl a site gyökérkönyvtárában, akkor azt fogja kiszolgálni a szerver, és a Rank Math-ben nincs lehetőség a tartalom szerkesztésére.
Ha létezik a fájl, de inkább a Rank Math szerkesztőjéből kívánjuk kezelni a tartalmát, akkor először töröljük ki vagy nevezzük át a fájlt egy FTP klienssel (vagy a tárhelyünk fájlkezelőjével).

.htaccess szerkesztő (Edit .htaccess)

Rank Math Beállítások - .htaccess Szerkesztő
Beállítások – .htaccess Szerkesztő

A .htaccess fájl az Apache szerver konfigurációs fájlja, amiben könyvtáranként külön-külön módosíthatók bizonyos beállítások.

Mivel ennek a fájlnak a szerkesztésével könnyen elérhetetlenné lehet tenni a webhelyet (beleértve az admin részt is), ezért először be kell pipálni a felső jelölőnégyzetet ami erre figyelmeztet, és utána lesz szerkeszthető a fájl tartalma a szöveges mezőben.

Amenyiben nem Apache, hanem mondjuk nginx szervert használunk, ott nincs .htaccess fájl, és ez a szerkesztő nem használható.

Jó tudni

A Rank Math Átirányítás moduljában beállított átirányításokat lehet exportálni .htaccess szabályokként, hogy azokat beillesszük a .htaccess fájlba. Ez azért jó, mert a .htaccess szabályok, a PHP és a WP kihagyása miatt, gyorsabban futnak le, mint a Rank Math átirányításai – viszont cserébe elveszítjük ezeknek az átirányításoknak a könnyű kezelhetőségét. A Pro verzióban automatikusan szinkronizálhatók a .htaccess és a Rank Math átirányításai.

Címek és Meta Adatok (Titles & Meta)

A meta adatok az oldallal vagy a tartalmával kapcsolatos extra információk, pl. cím, leírás, tartalomtípus, stb. Az opciók az alábbi fülek alá vannak rendezve:

Globális Meta Adatok (Global Meta)

Rank Math Címek és Meta Adatok - Globális Meta Adatok
Címek és Meta Adatok – Globális Meta Adatok

A Globális Meta fül alatt található opciók az egész webhelyre vonatkozó beállítások mellett olyan alapbeállításokat tartalmaznak, amiket később egyedileg felülírhatunk:

 • Robots Meta Adatok
  Az itt beállított érték lesz az alapbeállítás a <meta name="robots"> meta tag-nek. Az egyes oldalaknak, kategóriáknak, stb. külön-külön meg lehet adni később egyénileg. Több információk a robots meta direktívákról a Google oldalán (angol nyelvű): Robots Meta Tag.
 • Haladó Robots Meta Adatok
  Itt a Google által 2019-ben bevezetett max-snippet, max-image-preview és max-video-preview direktívákat lehet beállítani, amikkel azt mondjuk meg a Google-nek, hogy maximum milyen méretű szöveges, képes, illetve videós előnézetet engedélyezünk a találati oldalakon. A fenti linken ezekről is megtalálható több információ.
 • Üres archívumok noindex-re állítása
  A már létrehozott, de bejegyzést nem tartalmazó kategória és címke archívumok lényegében üres oldalakként jelennek meg, ami SEO szempontból nem szerencsés. Ezzel az opcióval beállíthatjuk a noindex robots meta címkét, és amint megjelenik egy bejegyzés az archívumban, automatikusan megszűnik a noindex is.
 • Elválasztó karakter
  Az elválasztó karakter, amit a többi cím és leírás mezőben a %sep% beírásával jeleníthetünk meg.
 • Nagybetűs címsorok
  Ha ezt bekapcsoljuk akkor minden SEO címsor minden szavának az első betűje nagybetűssé válik. Ezt nem lehet kikapcsolni egyénileg oldalanként – minden egyes címre vonatkozik.
 • Open Graph bélyegkép
  Az Open Graph kép az, ami Facebookon vagy Twitteren megosztáskor fog megjelenni. Itt az alapbeállításnak használt képet lehet kijelölni, ami akkor lesz megjelenítve megosztáskor, ha nincs külön az adott bejegyzésnek beállítva sem kiemelt kép, sem Open Graph kép.
 • Twitter Kártya típusa
  A Twitternél be lehet állítani, hogy megosztásakor milyen formátumban jelenjen meg az oldal, a twitter:card meta tag segítségével. Itt az alapértelmezett értéket adhatjuk meg, amit később oldalanként felülírhatunk.
Globális Meta Adatok – Pro opciók

Ha a Rank Math Pro is aktív a webhelyünkön, akkor a Global Meta fül alatt a következő vízjel opciókat is megtaláljuk:

 • Egyéni Vízjel Képek
  Az alapból elérhető lejátszás gomb és GIF gomb mellé egyéni vízjel-képeket is feltölthetünk, például a site logoját, hogy “brandeltek” legyen a közösségi oldalakon megosztott képek. A kép kiválasztása után írjunk be egy nevet és válasszuk ki, hogy a kép melyik részére kerüljön a vízjel.
 • Egyéni Vízjel Alapbeállítás
  Itt megadhatjuk, melyik legyen az elsődlegesen kiválasztott vízjel a megosztási képekhez.
Rank Math Pro Címek és Meta Adatok - Bélyegkép Vízjel Opciók
Rank Math Pro Címek és Meta Adatok – Bélyegkép Vízjel Opciók

Ezzel a funkcióval például automatikusan rárakhatjuk a webhely vagy vállalkozás logóját a közösségi médiában megosztott képekre.

Helyi SEO (Local SEO)

Rank Math Címek és Meta Adatok - Helyi SEO
Címek és Meta Adatok – Helyi SEO

A Helyi SEO fül akkor is megjelenik, ha nincs bekapcsolva a Local SEO modul. Ilyenkor a webhely üzemeltetőjének az alapadatait adhatjuk csak meg:

 • Személy vagy szervezet
  A webhely egy személyt vagy egy szervezetet képvisel.
 • Név
  A webhely által képviselt személy vagy szervezet neve.
 • Logo
  A webhely által képviselt személy vagy szervezet logója.
 • URL
  A webhely által képviselt személy vagy szervezet elsődleges URL-je.

Jó tudni

A Helyi SEO fül alatt a felsoroltaknál sokkal több beállítást találunk a Helyi SEO modul bekapcsolása után. Ezen beállítások leírása lejjebb, a Helyi SEO modul leírásánal olvasható.

Közösségioldal-fiókok adatai (Social Meta)

Rank Math Címek és Meta Adatok - Közösségi fiókok adatai
Címek és Meta Adatok – Közösségi fiókok adatai

Itt a Facebookkal és Twitterrel kapcsolatos technikai adatokat adhatjuk meg:

 • Facebook oldal URL-je
  Ha a webhelynek van Facebook oldala, itt adjuk meg az oldal URL-jét. Az érték az oldal forráskódjába article:publisher Open Graph meta tagként kerül bele.
 • Facebook Authorship
  Ide beírhatjuk az alapértelmezett Facebook szerző profil URL-t, ami akkor lesz hozzáadva az egyes oldalakhoz, ha az oldal szerzőjének nincs külön beállítva a Facebook URL-je. Ez az érték az article:author Open Graph meta tagként kerül bele a forrásba.
 • Facebook Admin ID
  Ide a Facebook app admin ID-t (felhasználói azonosítót) írjuk. Az ID beírása fb:admins meta tagként lesz hozzáadva.
 • Facebook App ID
  Ez az előző opcióhoz kapcsolódik, ide a Facebook App ID-t írhatjuk be.
 • Facebook Secret
  A Facebook App “titkos” kulcsa, amivel különböző műveleteket hajthatunk végre. Ennek a mezőnek az értéke nem kerül bele a forrásba, hanem szerver-oldalon kerül felhasználásra, például a Rank Math képes automatikusan törölni a Facebook által elmentett meta adatokat, amikor az oldal tartalma megváltozik.
 • Twitter Felhasználónév
  Ide az alapértelmezett szerzői Twitter felhasználónevet írhatjuk be, amit akkor használ a Rank Math, ha szerző profiljában nincs saját Twitter felhasználónév megadva. Ez twitter:creator meta tagként lesz hozzáadva a forráshoz.

Kezdőlap (Homepage)

Rank Math Címek és Meta Adatok - Kezdőlap
Címek és Meta Adatok – Kezdőoldal

Ha nem egy statikus oldalt használunk kezdőlapnak, akkor a Homepage fül alatt beállíthatjuk a kezdőlap meta adatait:

 • Kezdőlap címsora
  A kezdőlap SEO címsora.
 • Kezdőlap leírása
  A kezdőlap SEO leírása.
 • Kezdőlap – egyéni robots meta adatok beállítása
  Ha a kezdőlapra más robots meta értékeket akarunk megadni, mint a globálisan beállított, akkor azt itt megadhatjuk.
 • Kezdőlap címsora közösségi oldalas megosztáskor
  Ez a cím fog megjelenni, ha a kezdőoldalt megosztják Facebookon vagy más közöségi oldalon.
 • Kezdőlap leírása közösségioldalas megosztáskor
  Ez a szöveg fog megjelenni, ha a kezdőoldalt megosztják Facebookon vagy más közöségi oldalon.
 • Kezdőlap bélyegképe közösségi oldali megosztáskor
  Ez a kép fog megjelenni, ha a kezdőoldalt megosztják Facebookon vagy más közösségi oldalon.

Jó tudni

Ha egy statikus oldal van beállítva a webhely kezdőlapjának, akkor a Homepage fül alatt nem találunk semmilyen opciót: minden meta beállítás az adott oldal szerkesztőfelületén lesz elérhető.

Szerzők (Authors)

Rank Math Címek és Meta Adatok - Szerzők
Címek és Meta Adatok – Szerzők

Ezen fül alatt a szerzői archívum-oldalak SEO beállításait találjuk. Az összes beállítás akkor jelenik meg, ha a felső opcióval bekapcsoljuk a szerzői archívum-oldalak használatát. Ha a webhelynek csak egy szerzője van, akkor a szerzői archívum-oldal sok esetben duplikált tartalmat eredményez, és emiatt érdemes ezeket az archívum-oldalakat átirányítani vagy noindexre állítani.

Ha az első opciót kikapcsoljuk, akkor a szerzői archívum oldalak át lesznek irányítva a kezdőlapra. Ha bekapcsoljuk, akkor nem lesz átirányítás, és az alábbi opciók fognak megjelenni:

 • Szerzői archívum URL alap-előtag
  Itt átírhatjuk a /author/ részt a szerzői archívum URL-ekben.
 • Szerzői archívum – egyedi robots meta adatok
  Ha a szerzői archívumokra más robots meta értékeket akarunk megadni, mint a globálisan beállított, akkor azt itt megadhatjuk.
 • Szerzői archívum címsora
  A szerzői archívumok SEO címsora.
 • Szerzői archívum leírása
  A szerzői archívumok SEO leírása.
 • SEO Meta Box hozzáadása a felhasználó-szerkesztőhöz
  Ha ezt bekapcsoljuk, akkor a felhasználói profilokon meg fog jelenni a bejegyzés-szerkesztőből ismerős SEO szerkesztő, hogy az egyes szerzői archívumokat egyedileg beállíthassuk.

Egyéb oldalak (Misc Pages)

Rank Math Címek és Meta Adatok - Egyéb
Címek és Meta Adatok – Egyéb

Itt a többi oldalhoz kapcsolódó meta adatok beállításai találhatók, vegyesen:

 • Dátum archívum-oldalak bekapcsolása
  A dátum-archívumok, csakúgy mint a szerzői archívumok, sok site esetében leginkább duplikált tartalmat mutat, így érdemes megfontolni az átirányítást vagy a noindex robots meta tag beállítását. Ha ezt az első beállítást kikapcsoljuk, akkor a dátum archívumok át lesznek irányítva a főoldalra. Ha bekapcsoljuk, akkor az alábbi 3 új opció fog megjelenni:
 • Dátum archívum címsora
  A dátum archívumok SEO címsora.
 • Dátum archívum leírása
  A szerzői archívumok SEO leírása.
 • Dátum archívum – egyedi robots meta adatok
  Ha a dátum archívumokra más robots meta értékeket akarunk megadni, mint a globálisan beállított, akkor azt itt megadhatjuk.
 • 404 hiba címsora
  A 404 hiba oldalak SEO címsora.
 • Keresési eredmények címsora
  A keresési eredmények SEO címsora. Itt használhatjuk a %search_query% változót.
 • Keresési eredmények noindexre állítása
  Ezzel az opcióval külön beállíthatjuk a noindex robots meta értéket a keresési eredményekre.
 • Számozott aloldalak noindexre állítása
  Ez az opció beállítja a noindex robots metát a kezdőlap vagy a blog-oldal számozott aloldalaira.
 • Archívum-oldalak számozott aloldalainka noindexre állítása
  Ez az opció beállítja a noindex robots metát az archívum oldalak számozott aloldalaira.
 • Jelszóvédett oldalak noindexre állítása
  Ez az opció beállítja a noindex robots metát a jelszóvédett bejegyzések és oldalak esetén.

Bejegyzés típusok (Post Types)

Rank Math Címek és Meta Adatok - Bejegyzések
Címek és Meta Adatok – Bejegyzések

Itt az összes nyilvános bejegyzés-típusunkhoz egy-egy fül jelenik meg, és azok alatt lehet megadni az adott bejegyzés-típushoz tartozó meta adatok beállításait.

A Mellékletek (Attachments) fül annyiban különleges, hogy csak akkor jelennek meg itt opciók, ha a következő opció ki van kapcsolva: Általános Beállítások → Hivatkozások → Mellékletek Átirányítása.

 • Egyedi oldal címsora
  A bejegyzés-típushoz tartozó egyedi bejegyzések SEO címsora. Ez az alapbeállítás, ami a szerkesztőben megváltoztatható.
 • Egyedi oldal leírása
  A bejegyzés-típushoz tartozó egyedi bejegyzések SEO leírása. Ez az alapbeállítás, ami a szerkesztőben megváltoztatható.
 • Schema Típus
  A bejegyzés-típushoz tartozó egyedi bejegyzések alap Schema típusa. Ez az alapbeállítás, ami a szerkesztőben megváltoztatható.
 • Schema Típus alapbeállításai (címsor, leírás, stb.)
  A bejegyzés-típushoz tartozó egyedi bejegyzések Schema adatai. Ezek alapbeállítások, amik a szerkesztőben megváltoztathatók.
 • Egyedi oldal – egyéni robots meta beállítás
  Ha a bejegyzés-típushoz tartozó egyedi bejegyzésekhez más robots meta értékeket akarunk megadni, mint a globálisan beállított, akkor azt itt megadhatjuk.
 • Link Javaslatok
  Link Javaslatok funkció bekapcsolása ehhez a bejegyzés-típushoz. A Link Javaslatok a szerkesztőfelületen lesz látható, és a jelenleg szerkesztett bejegyzéssel megegyező címkéjű és/vagy kategóriájú, Fő Tartalomként (Pillar Content) megjelölt bejegyzéseket fogja felajánlani beszúrható linkekként.
 • Elsődleges Taxonómia
  Ha több taxonómia is hozzá van rendelve a bejegyzés típushoz (pl. címkék + kategóriák), akkor itt kiválaszthatjuk az elsődlegest. Ennek többek közt a Kenyérmorza-navigációban van szerepe.
 • SEO Meta Box bekapcsolása
  SEO szerkesztőfelület megjelenítése a bejegyzés-típushoz tartozó bejegyzések szerkesztésekor. Ha kikapcsoljuk ezt, akkor nem lehet majd külön-külön egyesével szerkeszteni ezeknek a bejegyzéseknek az SEO beállításait, csak a fenti alapbeállítások lesznek érvényben.
 • Tömeges Szerkesztő engedélyezése
  A bejegyzéseket listázó admin felületen is lehetőség van az alap SEO dolgok szerkesztésére, méghozzá tömegesen, sokkal gyorsabban és egyszerűbben, mint ha a bejegyzés-szerkesztőbe egyenként be kéne lépni. Lejjebb írunk bővebben a Tömeges Szerkesztőről.
 • Egyedi mezők (tartalomelemzéshez)
  Ide beírhatjuk az egyedi mezőket, amikben tartalmi elemeket tárolunk. Így ezeket a tartalmakat is számításba veszi majd a bejegyzés-szerkesztőben található SEO tartalmi elemző a pontszám kiszámításakor, és a javaslatok kialakításakor.

Jó tudni

A Rank Math csak azokat a bejegyzés-típusokat listázza itt, amelyek regisztrálásakor a public paraméter be lett állítva.

Taxonómiák (Taxonomies)

Rank Math Címek és Meta Adatok - Taxonómiák
Címek és Meta Adatok – Taxonómiák

Az egyes bejegyzés-típusokhoz tartozó fülek alatt lévő alsó fülek a bejegyzés-típusokhoz tartozó taxonómiákat listázza (úgymint: Bejegyzés → Kategóriák, Címkék; Termék → Termék kategóriák; stb). Az itteni opciók a bejegyzés-típusokhoz tartozó opciókhoz hasonlatosak:

 • Archívum Címsor
  A taxonómia archívum-oldalainak SEO címsora (pl. egy kategória-oldalon, ahol a kategóriához tartozó bejegyzések látszanak).
 • Archívum Leírás
  A taxonómia archívum-oldalainak SEO leírása.
 • Archívum – egyéni robots meta beállítás
  Ha a taxonómia archívum-oldalaira más robots meta értékeket akarunk megadni, mint a globálisan beállított, akkor azt itt megadhatjuk.
 • SEO Meta Box bekapcsolása
  SEO szerkesztőfelület megjelenítése a taxonómiához tartozó kifejezések szerkesztésekor. Ha kikapcsoljuk ezt, akkor nem lehet majd külön-külön egyesével szerkeszteni ezeknek a kifejezéseknek az SEO beállításait, csak a fenti alapbeállítások lesznek érvényben.
 • Schema adatok kihagyása
  Ha ezt bekapcsoljuk, akkor az archívum oldalakhoz nem lesz automatikusan hozzáadva semmilyen Schema.org meta adat.

Állapot és Eszközök (Status & Tools)

Rank Math Admin Menü - Eszközök
Admin Menü – Eszközök

A Status & Tools menüpont alatt olyan plusz eszközöket és információkat találunk, amikre általában csak ritkán van szükségünk, például hibajavításkor. A felső sorban az alábbi fülek között navigálhatunk:

Verziókezelés (Version Control)

Rank Math Eszközök - Verziókezelés
Eszközök – Verziókezelés

Az első fül a Rank Math verzióival és frissítéseivel kapcsolatos beállításokat tartalmazza:

 • Előző verzió visszaállítása (“Rollback”)
  Ha valamilyen hibát tapasztalunk egy frissítés után, akkor ezzel az eszközzel visszaállítható az előző verzió. Figyelem: a régebbi verziókat csak ideiglenesen szabad használni, mivel többek közt biztonsági hibákat is tartalmazhatnak (amiket az újabb verziók javítanak ki). Ha bármilyen hibát tapasztalunk az új verzióban, akkor jelezzük azt a fejlesztők felé, és a régi verziót inkább csak addig használjuk, amíg a hibát ki nem javítják.
  Rank Math - Előző verzió visszaállítása
 • Frissítés béta verzióra
  A béta verzióval még azelőtt kipróbálhatjuk a legfrissebb funkciókat, hogy azok a végleges, stabil verzióba bekerülnének. Mivel ezekben lehetnek hibák, ezért “éles” oldalon nem ajánlott a béta verziót használni. Az opció bekapcsolása után a szokásos frissítési módszer a bétát fogja telepíteni, amennyiben létezik ilyen és frissebb, mint a stabil verzió.
  Rank Math Béta Verzió Frissítés
 • Automatikus frissítés engedélyezése
  Ezzel pedig a Rank Math (és, ha telepítve van, a Rank Math Pro) automatikus frissítéseit kapcsolhatjuk be. Ez ugyanaz a funkció, mint amit a Bővítmények oldalon kapcsolhatunk be – ha engedélyezzük, akkor a plugin frissítései automatikusan telepítve lesznek, amint megjelennek. Amennyiben ezt az opciót nem engedélyezzük, úgy beállítható e-mail értesítés is a frissítésekről – ezzel nem frissül automatikusan, hanem csak e-mail értesítést küld a rendszer az új verzió megjelenéséről, és manuálisan frissíthetjük azt.

Jó tudni

A Rank Math Pro verziója esetén az automatikus frissítés funkció csak az alapverzióval együtt használható: ha a Pro verzióhoz bekapcsoljuk, akkor az az ingyenes verzióhoz is automatikusan bekapcsolja. Ez vonatkozik az e-mail értesítés opcióra is: ha bekapcsoljuk, akkor a Rank Math Pro frissítéséről is értesítést fogunk kapni.

Adatbázis Eszközök (Database Tools)

Itt az adatbázissal kapcsolatos hibák javításához találunk különböző eszközöket. Az elérhető eszközök listája attól függ, hogy milyen modulok és/vagy kiegészítők vannak bekapcsolva.

Rank Math – Állapot és Eszközök – Adatbázis Eszközök
Állapot és Eszközök – Adatbázis Eszközök
 • SEO elemzési adatok törlése
  Bizonyos esetekben szükség lehet az SEO Elemzés (SEO Analysis) eltárolt eredményeinek a törlésére. Erre való ez az eszköz.
 • Rank Math tranziensek törlése
  A Rank Math, csakúgy mint más bővítmények és maga a WordPress is, sokféle adatot tárol ideiglenesen ún. tranziensekben. Ez is lényegében egy gyorsítótár, és bizonyos hibák esetén ezek az adatok biztonságosan törölhetők.
 • 404 Hibanapló kiürítése
  Ez az eszköz a 404 Monitor összes naplósorát törli. Ezzel a teljes hibanapló visszavonhatatlanul törölve lesz.
 • Hiányzó táblák generálása
  Előfordul, hogy bizonyos táblák az adatbázisban nem jönnek létre rendesen a Rank Math telepítése során, és ezzel az eszközzel utólag is létre lehet hozni őket. Megjegyzés: a Rendszerállapot fül alatt információt kaphatunk az adatbázis tábláiról.
 • Schema adatok törlése
  A Rank Math 1.0.48-as verzióját megelőzően a Schema adatok más formában voltak tárolva az adatbázisban. Az 1.0.49-es és annál újabb verziókban ezeket az adatokat automatikusan átkonvertálta a Rank Math, de a régi adatokat a biztonság kedvéért meghagyta. Ezzel az eszközzel a régi adatokat lehet végérvényesen törölni.
 • Yoast blokkok konvertálása
  Ha a bejegyzésekhez a Yoast SEO-val adtunk hozzá FAQ vagy How-To blokkokat, akkor azokat utólag itt importálhatjuk.
 • Belső link-adatok törlése
  Bizonyos esetekben a linkszámláló modul hibás számokat mutathat, és az adatok törlése segíthet ilyenkor.
 • Összes átirányítás törlése
  Ez az eszköz az Átirányítás modulban beállított összes átirányítást visszavonhatatlanul törli.

Rendszerállapot (System Status)

Rank Math – Állapot és Eszközök – Rendszerállapot
Állapot és Eszközök – Rendszerállapot

Itt a szerverrel és a WordPress-szel kapcsolatos információkat találjuk. Az oldal két részre van osztva:

 • Rendszerinformációk
  Itt megtaláljuk a rendszerrel kapcsolatos összes fontos információt. Ez hibák elhárításakor jöhet jól. Ha a Rank Math support csapatához intézünk kérdéseket, akkor nem árt, ha csatoljuk ezeket az adatokat is. A felső gombbal az összes adat kimásolható a vágólapra.
 • Hibanapló
  Itt a szerver hibanapló-fájljának a tartalmát láthatjuk, amennyiben a fájl létezik és olvasható. Csakúgy mint a rendszerinformációk, a hibanapló tartalma is könnyen kimásolható, a felső gomb segítségével.

Import és Export

Rank Math – Állapot és Eszközök – Import és Export
Állapot és Eszközök – Import és Export

Az Import és Export fül alatt a Rank Math beállításait lehet importálni és exportálni – fájlból, adatbázisból, vagy más pluginokból. A következő szekciókat találjuk itt:

 • Plugin Beállítások Import/Export
  Az Export fül alatt a plugin beállításait JSON formátumban, txt fájlként letölthetjük, hogy azt megőrizzük későbbre, vagy más webhelyre átvigyük. A fájlt kézzel is szerkeszthetjük, hogy a fájlt visszatöltve egyszerre sok beállítást módosítsunk, de azt tudni kell, hogy azokat az SEO beállításokat, amik a bejegyzésekhez/kategóriákhoz/felhasználókhoz/stb. kapcsolódnak, nem lehet itt exportálni – erre a Pro verzióban elérhető CSV import/export funkciót használhatjuk.
 • Import Más Pluginokból
  Ha volt valaha telepítve a weboldalra legalább egy olyan plugin, amiből tud adatokat importálni a Rank Math, akkor ebben a szekcióban importálhatjuk azokat, valamint véglegesen törölhetjük a plugin beállításait az adatbázisból. Importáláshoz válasszuk ki, hogy melyik bővítményből milyen típusú adatokat akarunk áthozni, és kattintsunk a Start gombra. Ha nagy számban vannak tartalmi egységeink (oldalak, bejegyzések, termékek, stb.), akkor az importálás beletelhet pár percbe. A folyamat részleteit a képernyőn követhetjük. Ha importáltuk az adatokat, és biztosan nem fogjuk már többé használni az adott bővítményt, akkor a Tisztítás (Clean) gombbal véglegesen törölhető a plugin összes eltárolt beállítása.
 • Beállítások Biztonsági Mentése
  Itt a jobboldali Biztonsági Másolat Készítése gombra kattintva a plugin beállításai mentésre kerülnek a helyi adatbázisban. Ez lényegében ugyanaz, mint a fenti Plugin Beállítások Export funkció, csak a beállításokat az adatbázisba menti, nem pedig felkínálja letöltésre, és arra jó, hogy egy “pillanatképet” készítsünk a plugin beállításairól, amihez később egy kattintással visszatérhetünk.
Import Export – Pro Opciók

Az import-export oldal kiegészül egy CSV Fájl szekcióval, ahol CSV formátumban letölthetjük az összes tartalomhoz kapcsolódó meta adatot (tehát nem a plugin beállításait, hanem a tartalmi egységekhez kapcsolódó SEO beállításokat, úgymint oldalak, bejegyzések, termékek, kategóriák, címkék, felhasználók, stb.).

A CSV Export fül alatt kiválaszthatjuk, mely tartalmi egységeket akarjuk exportálni. Ha az alsó “Haladó beállítások használata” mezőt kipipáljuk, akkor részletesebben is megadhatjuk, miket akarunk exportálni.

A CSV fájl táblázatkezelő szoftverrel (pl. Excel) szerkeszthető, így könnyen és gyorsan tudjuk megadni az SEO beállításokat tömegesen. A módosított fájlt visszatölthetjük a CSV Import fül alatt. Amíg az alsó “Ne írja felül a létező adatokat” mező be van jelölve, addig csak üres SEO meta mezők esetén lesznek importálva az adatok – ahol már ki van töltve valami, az nem lesz módosítva.

Figyelem: CSV importálás előtt erősen ajánlott biztonsági mentést készíteni az adatbázisról, mivel a CSV-ben esetlegesen előforduló hibák miatt félrecsúszhat az import folyamat, és tönkreteheti az eddigi beállításokat (pl. egy sorral elcsúszva importálja az adatokat, és minden oldal egy másik oldal SEO beállításait kapja meg).

Tartalomszerkesztői Funkciók

A Rank Math egyik leglényegesebb eleme a bejegyzés-szerkesztőben elérhető eszköztár. Legyen szó a régi “klasszikus” tartalomszerkesztőről (TinyMCE), vagy az újabb, blokk-alapú “Gutenberg” szerkesztőről, esetleg a külön telepíthető szerkesztőkről (Elementor, Divi, Oxygen…), a Rank Math számtalan SEO eszközt nyújt a tartalom keresőoptimalizálásához minden felületen. Az elérhető eszközök választéka minden szerkesztőben ugyanaz, de a formájuk kissé eltérő.

A Classic szerkesztőben a Rank Math meta doboz a tartalom alatt található:

Rank Math - "Klasszikus" Szerkesztő
Rank Math a “Klasszikus” Szerkesztőben

Gutenbergben a jobboldali oldalsávban vannak az eszközök, és a felső, grafikon-ikonos gombbal lehet megjeleníteni az oldalsávot:

Rank Math - Gutenberg szerkesztő
Rank Math a Gutenberg szerkesztőben

Gutenberg szerkesztő esetén a felső sávban megjelenő gomb színe mutatja a bejegyzés SEO-pontszámát (az elsődleges Fókusz Kulcsszó pontszámát): lehet piros (0-49 pont), sárga (50-79 pont), vagy zöld (80-100).

Jó tudni

Létezik egy filter kód, amivel a Gutenberg szerkesztőben is a régifajta Classic metadoboz használható, az oldalsávos kialakítás helyett:
add_filter( 'rank_math/gutenberg/enabled', '__return_false' );

Elementorban a Rank Math beállításait baloldalt az oldalsávban, az SEO fül alatt találjuk:

A Rank Math a WP alap szerkesztőin kívül támogatja az Elementor és a Divi szerkesztőket, valamint az Advanced Custom Fields pluginnal is kompatibilis. Az Oxygen szerkesztőhöz elérhető egy kompatibilitási plugin.

A felület fülekre van felosztva, és alapból az Általános, Haladó, és Közösségi fülek fognak megjelenni, de a különböző modulok plusz füleket adhatnak hozzá (pl. Schema, Webhelytérkép, stb.). Az egyes modulokhoz tartozó fülek leírása az adott modul leírásánál található.

Szerkesztő – Általános fül

Az első és alapból megnyíló fül alatt a leggyakrabban használt SEO beállításokat találjuk:

Keresési Találatok Előnézete
Általános fül – Előnézet

A Google keresési eredményeiben nagyjából így fog kinézni az oldalunk. Azért csak nagyjából, mert a Google sok esetben nem az általunk megadott meta adatokat mutatja, hanem a tartalomból veszi ki a keresőszóra nézve releváns részeket. Gombokkal lehet váltani a mobilos és az asztali előnézet között. Az előnézet szövegére kattintva szerkeszthetjük a Keresési Találatok Beállításait:

Keresési Találatok Beállításai

Itt megadhatjuk a Keresési Találatok három lényeges elemét: a címsort, a permalinket (URL-t), és a meta leírást. Ezek az SEO “szentháromsága”: minden találatnál megjelennek és nagyban befolyásolhatják a Google rangsorolását és az átkattintási arányt is – érdemes odafigyelni ezekre és okosan kitölteni.

A címsor és leírás mezőkben használhatunk úgynevezett SEO változókat, pl.

 • %sitename% – a WP beállításaiban megadott Honlap neve mező értéke.
 • %sep% – a Címek és Meta beállítások oldalon megadott Elválasztó Karakter mező értéke.
 • %posttitle% – a jelenlegi oldal/bejegyzés/termék/stb. címe.

Ez csak néhány példa volt a változókra, a teljes lista elérhető a szöveges mezők szélén megjelenő nyílra kattintva. Az összes változó leírása elérhető ebben a cikkben az SEO Változók résznél.

A Fókusz Kulcsszó mező

Itt megadhatjuk azokat a keresőszavakat vagy -kifejezéseket, amikre “célzunk” az adott oldallal. Ha csatlakoztattuk a webhelyünket a Rank Math fiókunkhoz, akkor kulcsszó-javaslatokat is kapunk, miközben írjuk.

Kulcsszó-javaslatok a Fókusz Kulcsszó mezőben

A Rank Math minden kulcsszó esetén kiszámol egy SEO pontszámot, a Tartalmi Elemzés tesztjei alapján. Ez a pontszám megmondja, mennyire van optimalizálva a tartalom az adott kulcsszóra.

Sok más SEO bővítménnyel ellentétben a Rank Math-ben nem csak egy kulcsszót adhatunk meg, hanem többet is, és az összesnek láthatjuk az “optimalizáltságát”. A kulcsszóra való kattintással ellenőrizhetjük a tartalmi elemzések eredményét az adott kulcsszóra. Az első kulcsszót tekinti elsődlegesnek a Rank Math (“Primary Keyword”) – ezt a csillaggal jelölt kulcsszót a tartalmi elemző több tesztnek veti alá, mint a többit, és ezt a kulcsszót fogja használni a plugin több más funkcióban is.

Fontos megjegyezni, hogy a Fókusz Kulcsszó mezőnek nincs semmilyen közvetlen SEO hatása – ezzel csak azt mondjuk meg mi, a szerkesztők a Rank Math-nek, hogy milyen szavakra “célozzuk” az oldalt, és így tud SEO javaslatokat adni a bővítmény, valamint kiszámolni az oldal SEO-pontszámát.

Fő tartalomként jelölés (Pillar Content)

Egy-egy oldalt, bejegyzést, vagy más tartalmi elemet bejelölhetünk “Fő tartalomként“. Ennek a mezőnek sincs közvetlen SEO-hatása – csak kijelölhetjük, hogy mely tartalmak a legfontosabbak a webhelyen, hogy később a Rank Math ezeket például felajánlhassa belső hivatkozásként más tartalmak szerkesztésekor.

Tartalmi Elemzés
Tartalmi Elemzés Tesztjei

Az Általános fül alsó részén a tartalmi elemzés eredményeit találjuk, és javaslatokat az eredmények javításához. Ezeket a kitöltött Fókusz Kulcsszó alapján számolja ki a plugin.

Itt ismét megemlítenénk, hogy az SEO pontszámnak, valamint a piros-sárga-zöld színnek nincs közvetlen SEO hatása: a szám/szín csak azt mutatja, hogy a Rank Math számításai szerint mennyire sikerült optimalizálni a tartalmat az elsődleges kulcsszóra. De, mivel az elemzés SEO alapvetéseken és kutatásokon alapul, ezért általánosságban a magas pontszám jobb rangsorolási eredményeket is jelent.

Fontos

Ne kövessük “vakon” a Tartalmi Elemzés pontjait és tanácsait, inkább vegyük csak iránymutatásnak őket – az olvasóknak írjunk elsősorban, ne a Google-nek. Fontosabb, hogy a szöveg természetesnek tűnjön, mint hogy átmenjen a Tartalmi Elemzés tesztjein.

Google Trends Elemző Eszköz (Pro funkció)

Pro verzió használata esetén a Fókusz Kulcsszó mező szélén található Trends gombra kattintva elérhető egy felület, ahol a kulcsszavaink Google Trends statisztikáit elemezhetjük és összevethetjük. Itt is kapunk kulcsszó-javaslatokat, miközben írjuk, és a kiválasztott kulcsszavakat egyből el is lehet menteni Fókusz Kulcsszóként.

Google Trends Elemzőeszköz

Szerkesztő – Haladó fül

A Haladó fül alatt olyan extra SEO beállításokat találunk, amiket általában csak ritkán kell módosítanunk:

Robots Meta

Itt beállíthatunk egyéni értéket a <meta name="robots"> tag-nek, ha például az adott oldalt noindex-re akarjuk rakni, miközben a globális beállítás index-en van.

Haladó Robots Meta

Itt a robots meta tag “haladó” beállításaihoz adhatunk meg a globálistól eltérő értékeket. Ezekről a haladó robots meta adatokról feljebb írtunk bővebben.

Kanonikus URL

Ezzel a <link rel="canonical" href=""> tag-nek adhatunk meg egyéni href értéket. Alapbeállítás szerint az oldal kanonikus URL-je önmagára mutat, tehát a href értéke maga az oldal URL-je.

A kanonikus URL röviden arra való, hogy a tartalom eredeti elérési útvonalát jelezzük a keresőknek, és elkerülhetjük a duplikált tartalom látszatát, például ha újrapublikálunk egy cikket egy másik oldalról.

Szerkesztő – Közösségi Hálózatok fül

Itt a közösségi megosztással kapcsolatos adatokat adhatjuk meg, pl. a megosztáskor megjelenő kép és szövegek.

A felső gombokkal/fülekkel kiválaszthatjuk, hogy melyik közösségi oldalra vonatkozó adatokat akarjuk szerkeszteni: a Facebook vagy a Twitter meta adatait. Más közösségi oldalak (pl. WhatsApp, Pinterest vagy vKontakte) általában az Open Graph meta adatokat használják, ugyanúgy, mint a Facebook, szóval a Facebook fül alatt megadott adatok vonatkoznak rájuk is.

Az Előnézet gombra kattintva láthatjuk, nagyjából hogy fog kinézni az oldal megosztáskor.

A következő a közösségioldal beállításokat találjuk itt:

 • Kép
  A megosztáskor megjelenő bélyegkép.
 • Cím
  A megosztáskor megjelenő címsor.
 • Leírás
  A megosztáskor megjelenő leírás.
 • Vízjel vagy ikon elhelyezése a bélyegképre
  Ha ezt az opciót bekapcsoljuk, akkor a Rank Math automatikusan rárak egy választható ikont vagy vízjelet a bélyegképre: ez lehet egy “lejátszás” gomb, vagy egy “GIF” gomb. A Rank Math Pro változatának használata esetén a Címek és Meta Adatok beállítási oldalon hozzáadhatunk további vízjeleket is (pl. a site logóját, hogy “brandelt” megosztási képeink legyenek), valamint a Pro változattal alapbeállítást is megadhatunk ennek az opciónak, hogy minden oldal megosztási képe automatikusan megkapja a vízjelet.

A Twitter fül alatt beállíthatjuk, hogy ugyanazokat az adatokat akarjuk-e használni, mint a Facebookhoz, vagy különbözőket, illetve kiválaszthatjuk a “Kártya Típust” (a Twitternél a különböző tartalmakhoz különböző “kártya típusokat” használhatunk, amik más és más adatokat jelenítenek meg).

Tömeges SEO Szerkesztő és Gyorsszerkesztés

A bejegyzéseket listázó admin oldalakon is lehetőség van az alap SEO adatok szerkesztésére. Itt gyorsan és egyszerűen módosíthatjuk egyszerre akár több bejegyzés beállításait is.

Tömeges szerkesztés

A tömeges szerkesztés akkor elérhető, ha az adott tartalmi típushoz engedélyeztük ezt a Címek és Meta Adatok (Titles & Meta) oldalon. Az oszlopok tetejénél rá kell kattintani a ceruza-ikonra, ekkor az adott oszlop összes sora szöveges mezővé alakul át. Ezután bármelyik mezőt módosíthatjuk és egyenként elmenthetjük őket, vagy az összes módosítást egyszerre elmenthetjük, az oszlop tetejénél lévő mentés gombbal.

Jó tudni

A tömeges szerkesztő mezői között a tab billentyűvel is léptethetünk. A módosítások után elég egyszer rákattintani az “Összes módosítás mentése” gombra. Így nagyon gyorsan szerkeszthetők az adatok.

Gyorsszerkesztés (Pro funkció)

A Rank Math Pro verzióban az oldal-listázó oldalon elérhető a Gyorsszerkesztés (Quick Edit) funkció is. Ez a WP-ben szokásosan elérhető Gyorsszerkesztés mezőihez ad hozzá új mezőket az SEO beállításokhoz.

Pro licenc esetén a tömeges szerkesztésre használhatjuk a CSV import-export lehetőséget is, amiről feljebb írtunk bővebben.

Jó tudni

Az ehhez hasonló listázó admin oldalakon be lehet állítani, hogy hány sort töltsön be egyszerre, és hogy milyen oszlopokat mutasson: a jobb felső sarokban lévő Mit lássunk? gombra kell csak rákattintani.

Gutenberg blokkok

A Rank Math telepítése után elérhető lesz két új blokk a Gutenberg-szerkesztőben: a “How-to” blokk (amivel leírhatjuk, hogy “hogyan kell” valamit elvégezni, lépésről lépésre), és az FAQ blokk (GYIK, azaz Gyakran Ismételt Kérdések listája). Ezen blokkok használatakor nem csak magát a tartalmat illeszti be az oldalra a Rank Math, hanem a forráskódba bekerülnek a kapcsolódó meta adatok is.

A leírás hamarosan jön.

A blokkok részletes leírása hamarosan elérhető.

SEO Változók

A WP-hez elérhető SEO bővítmények többsége tartalmaz úgynevezett SEO változókat (avagy cím-változók, sablon-változók, snippet variables). Ezek segítségével sablonokat állíthatunk be a címekhez, leírásokhoz, és egyéb szöveges beállításokhoz, és az adott oldal adatai alapján lesznek kitöltve ezek a sablonok.

Példa: a “Pinokkió Játékbolt” webáruház “Kisautó” nevű terméke a “Távirányítós játék” kategóriában van. Beállíthatjuk a következő SEO cím-sablont:

Legjobb %category%: %title% %sep% %sitename%

És a legenerált title tag a következő lesz:

Legjobb Távirányítós Játék: Kisautó | Pinokkió Játékbolt

Ennél sokkal komplexebb sablonok is beállíthatók, például egyéni mezők értékét is használhatjuk változóként, valamint némi PHP ismeret birtokában magunk is hozzáadhatunk új változókat.

A Rank Math-ben a következő változók elérhetőek:

Alap Változók

Az alap változók a legtöbb esetben elegendőek lesznek az átlagfelhasználó számára. Ezeket nem kell módosítani, pontosan úgy kell beilleszteni, ahogy ide vannak írva.

NévVáltozóLeírás
Kategóriák%categories%Az aktuális bejegyzéshez kapcsolódó kategóriák, vesszővel elválasztva.
Kategória%category%Az aktuális bejegyzéshez kapcsolódó kategóriák közül az első, vagy az aktuális kategória neve a kategória-archívum oldalakon.
Aktuális Dátum%currentdate%Aktuális szerver dátum, a WP beállításaiban megadott formátum szerint.
Mai Dátum (Nap)%currentday%Aktuális szerver dátum szerinti nap, a WP beállításaiban megadott formátum szerint.
Mai Dátum (Hónap)%currentmonth%Aktuális szerver dátum szerinti hónap, a WP beállításaiban megadott formátum szerint.
Mai Dátum (Idő)%currenttime%Aktuális szerver dátum szerinti idő, a WP beállításaiban megadott formátum szerint.
Mai Dátum (Év)%currentyear%Aktuális szerver dátum szerinti évszám, a WP beállításaiban megadott formátum szerint.
Dátum%date%Bejegyzés közzétételének dátuma vagy a dátum-archívum oldalakon a kijelölt dátum
Kivonat%excerpt%A Kivonat mező tartalma, vagy automatikusan (a tartalomból) generált kivonat.
Csak Kivonat%excerpt_only%A Kivonat mező tartalma, ha van megadva ott tartalom.
Fájlnév%filename%A kép fájlneve, olvasható formában (fájlkiterjesztés nélkül, és kötőjelek helyett szóközökkel). Csak a kép alt attribútumához használható.
Fókusz Kulcsszó%focuskw%Jelen bejegyzés elsődleges fókusz kulcsszava.
ID Azonosító%id%Jelen bejegyzés, kifejezés, vagy szerző ID azonosító száma.
Kulcsszavak%keywords%Jelen bejegyzés összes fókusz kulcsszava, vesszőkkel elválasztva.
Módosítás Dátuma%modified%Bejegyzés módosításának dátuma, a WP beállításaiban megadott formátum szerint.
Szerző Neve%name%Az aktuális bejegyzés szerzője, vagy a szerző neve a szerzői archívum oldalakon.
Szervezet Logója%org_logo%A szervezet logójának az URL-je, ahogy a következő mezőben meg van adva: Címek és Meta Helyi SEO Logo
Szervezet Neve%org_name%A szervezet neve, ahogy a következő mezőben meg van adva: Címek és Meta Helyi SEO Név
Szervezet URL-je%org_url%A szervezet URL-je, ahogy a következő mezőben meg van adva: Címek és Meta Helyi SEO URL
Oldalszám Kontextussal%page%Oldalszám kontextussal (pl. “2. oldal ennyiből: 4”). Csak a 2. oldaltól kezdve jelenik meg.
Csak Oldalszám%pagenumber%Jelenlegi oldal oldalszáma.
Össz Oldalszám%pagetotal%Max oldalszám.
Szülő Címe%parent_title%Jelen bejegyzés/oldal szülő-oldalának címe.
Bejegyzés Bélyegképe%post_thumbnail%Aktuális bejegyzés bélyegképe.
Bejegyzés-típus Neve Többesszámban%pt_plural%Bejegyzés-típus neve (többesszámú).
Bejegyzés-típus Neve Egyesszámban%pt_single%Bejegyzés-típus neve (egyesszámú)-
Keresőkifejezés%search_query%Keresőkifejezés (csak a keresési eredmények oldalon elérhető).
SEO Leírás%seo_description%Jelenlegi oldalhoz/bejegyzéshez tartozó egyéni vagy generált SEO leírás.
SEO Cím%seo_title%Jelenlegi oldalhoz/bejegyzéshez tartozó egyéni vagy generált SEO cím.
Elválasztó Karakter%sep%Elválasztó karakter, ahogy a következő mezőben meg van adva: Címek és Meta Globális Meta Elválasztó karakter.
Webhely Leírása%sitedesc%Honlap egysoros leírása, ahogy a Beállítások Általános oldalon meg van adva.
Webhely Neve%sitename%Honlap neve, ahogy a Beállítások Általános oldalon meg van adva.
Címke%tag%Aktuális bejegyzéshez tartozó címkék közül az első.
Címkék%tags%Aktuális bejegyzéshez tartozó összes címke, vesszőkkel elválasztva.
Kifejezés%term%Kategória, címke, vagy más taxonómia archívum oldalon a jelenlegi kifejezés.
Kifejezés Leírása%term_description%Kategória, címke, vagy más taxonómia archívum oldalon a jelenlegi kifejezés leírása.
Bejegyzés Címe%title%Jelenlegi bejegyzés/oldal címe.
Bejegyzés URL-je%url%Aktuális bejegyzés/oldal URL.
Szerző Leírása%user_description%A jelenlegi bejegyzés szerzőjének, vagy szerzői archívum oldalon a szerzőnek az életrajzi információja, ha elérhető.
Szerző Azonosítója%userid%A jelen bejegyzés, oldal, vagy szerzői archívum oldal szerző ID-ja.

Haladó Változók

A haladó változók segítségével komplexebb sablonok is megvalósíthatók, mivel ezeknél beállíthatunk különböző paramétereket is (a zárójelek közötti részben).

NévVáltozóLeírás
Kategóriák%categories(limit=3&separator= | &exclude=12,23)%Az aktuális bejegyzéshez tartozó kategóriák listája, extra paraméterekkel. A limit a maximum megjelenítendő kategóriák száma, a separator a kategóriák közti elválasztó karakter, az exclude paraméterrel pedig kizárhatunk bizonyos kategóriákat.
Számláló%count(varname)%Egyszerű számláló-logika, minden egyes futtatásnál eggyel növekszik a szám. A varname helyére bármilyen értéket beírhatunk, az lesz a számláló neve, és lehetővé teszi több számláló egyidejű alkalmazását.
Mai Dátum (Haladó)%currenttime(F jS, Y)%Aktuális szerver dátum/idő, a paraméterben meghatározott egyéni formátumban. A formátum követi a PHP dátumformázási szabályait.
Egyéni Mező%customfield(field-name)%Az aktuális bejegyzéshez, kifejezéshez, vagy szerzőhöz tartozó egyéni mező értéke. A paraméter az egyéni mező neve.
Egyéni Kifejezés%customterm(taxonomy-name)%Jelen bejegyzéshez tartozó kifejezések listája egy egyéni taxonómiában. A paraméter az egyéni taxonómia neve.
Egyéni Kifejezés Leírása%customterm_desc(taxonomy-name)%Kifejezések listája egy egyéni taxonómiában. A paraméter az egyéni taxonómia neve.
Dátum (Haladó)%date(F jS, Y)%Bejegyzés közzétételének dátuma, a paraméterben megadott formátumban. Ahogy a %currenttime% változónál, itt is kövessük a PHP dátumformázási szabályait.
Módosítás Dátuma (Haladó)%modified(F jS, Y)%Bejegyzés legutóbbi módosításának dátuma, a paraméterben megadott formátumban. Ahogy a %currenttime% változónál, itt is kövessük a PHP dátumformázási szabályait.
Címkék (Haladó)%tags(limit=3&separator= | &exclude=12,23)%A jelenlegi bejegyzéshez tartozó címkék, egyéni paraméterekkel. A limit a maximum megjelenítendő címkék száma, a separator a címkék közti elválasztó karakter, az exclude paraméterrel pedig kizárhatunk bizonyos címkéket.

Pro Változók

A Rank Math Pro verziója a következő extra változókat tartalmazza:

NévVáltozóLeírás
Kép Alt Attribútuma%imagealt%A kép alt attribútuma. Csak a képek attribútumaiban használható.
Kép Title Attribútuma%imagetitle%A kép title attribútuma. Csak a képek attribútumaiban használható.
Véletlen Szó%randomword(word1|word2|word3)%A paraméterben megadott kifejezések közül az egyik, véletlenszerűen kiválasztva. A kiválasztott elem állandó: egy adott oldalon, adott opciók közül mindig ugyanaz lesz a kiválasztott elem.

A felsorolt változókon kívül a modulok is hozzáadhatnak extra változókat (pl. a WooCommerce modul), valamint, ahogy feljebb említettük, mi magunk is hozzáadhatunk saját egyéni változókat a listához, némi programozási ismerettel.

Rank Math Modulok

Az opcionális modulok nélkül a Rank Math csak egy lenne a sok hasonló SEO plugin között. A modulok olyan egyedi funkciókat adnak hozzá az alap pluginhoz, amik sehol máshol nem elérhetőek (pl. Instant Indexing), és olyan funkciókat is, amikkel más pluginokat lehet kiváltani, hogy a Rank Math felületén egy helyen kezelhessünk mindent (pl. átirányítások) és kevesebb aktív pluginra legyen szükség az oldalon.

Rank Math Vezérlőpult
Modulok

A modul alapú felépítés egyik előnye, hogy kikapcsolhatjuk azokat a részeket, amikre nincs szükségünk, így az adott kódrészleteket be se tölti a rendszer, és ezáltal gyorsabb lehet a plugin működése. A modulok kikapcsolhatósága akkor is jól jön, ha bizonyos funkciókra (pl. az XML webhelytérképekre) már egy jól bevált másik plugint használunk, amihez ragaszkodunk.

Ebből a fajta felépítésből az is adódik, hogy a Rank Math teljesen testreszabható és tovább bővíthető, anélkül, hogy elveszítenénk a frissíthetőségét.

404 Hibanapló (404 Monitor)

A 404 Monitor, vagyis a 404 Hibanapló modul feljegyez minden 404-es hibát, tehát azt az eseményt, amikor egy látogató (vagy egy keresőrobot) egy nemlétező oldalra próbál eljutni valamilyen okból. Ennek számos oka lehet, pl. hiba a forráskódban, hibás link a webhelyen belül vagy kívül, esetleg egy rosszindulatú robot próbál sérülékenységet találni az oldalon.

A 404 Monitor megmutatja, hogy milyen URL esetén és hányszor jött létre a 404-es hiba, honnan jött a látogató, stb., és ezeknek az információknak a birtokában könnyebb beazonosítani a hiba forrását. A forrástól függ, hogy mi a teendő a hibás URL-lel: figyelmen kívül hagyni, átirányítani, vagy valamit kijavítani a webhelyen.

Jó tudni

Ha a Redirections (Atirányítások) modul be van kapcsolva, akkor az beépül a 404 Monitorba, és a 404-es URL-eket közvetlenül átirányíthatjuk egy releváns oldalra vagy a kezdőlapra.

A 404 Hibanapló modul beállításai

A modul beállításait az Általános Beállítások oldalon találhatjuk, az újonnan megjelenő 404 Hibanapló fül alatt.

A 404 Hibanapló modul beállításai

Itt a következő beállítások érhetőek el:

 • Működési Mód
  Válasszuk ki, hogy Egyszerűsített vagy Haladó módban kívánjuk használni a 404 Hibanapló modult. A módokról és a köztük lévő különbségekről lejjebb írunk részletesen.
 • Naplózási Limit
  A naplózott események maximális száma. Ha a sorok száma eléri a limitet, akkor a legrégebbi esemény törlésre kerül, és az új lesz naplózva.
 • Útvonalak Kizárása
  Ide beírhatunk részleges vagy teljes URL-eket, amiknél nem akarjuk naplózni a 404-es hibaeseményeket.
 • URL Paraméterek Figyelmen Kívül Hagyása
  Ha ezt bekapcsoljuk, akkor az URL paraméterek (az opcionális, kérdőjel utáni része az URL-nek) nem kerül naplózásra.

A 404 Hibanapló modul főképernyője

A Rank Math admin menüpont alatt megjelenik egy új almenüpont a 404 Hibanaplónak, itt találjuk a hibanapló főképernyőjét.

A 404 Hibanapló modul főképernyője

Itt soronként egy-egy 404-es hibaeseményt láthatunk. Attól függően, hogy a 404 Hibanapló haladó vagy egyszerű módját használjuk, láthatunk több vagy kevesebb adatot az egyes eseményekről.

A felső gombbal törölhető a teljes hibanapló, de külön-külön is törölhetők az egyes események, vagy a baloldali jelölőnégyzetet bepipálva egyszerre többet, a Csoportműveletek menü segítségével. Ha az Átirányítás modul be van kapcsolva, akkor egyből át is irányíthatjuk a kiválasztott 404-es URL-eket.

404 Hibanapló – Egyszerű mód

Egyszerű módban minden URL-hez egy sor tartozik a hibanaplóban, és a hibaesemények számát, valamint az utolsó esemény időpontját látjuk az oszlopokban. Ez azt jelenti, hogy ha például két kérés érkezik ugyanarra a 404-es URL-re a webhelyünkön, az csak egy sorként fog szerepelni a naplóban, a hibaesemények számának oszlopába 2 lesz írva, és csak a legutóbbi esemény a dátuma lesz feljegyezve, az elsőé nem.

404 Hibanapló – Haladó mód

Haladó módban minden egyes esemény külön naplózásra kerül, tehát ha ugyanarra az URL-re érkezik több látogatás, akkor az, az egyszerű móddal ellentétben, több sorban fog szerepelni. Minden eseménynél láthatjuk, hogy honnan érkezett az illető (Referer), miként azonosítja magát a böngésző vagy robot (User-Agent), és hogy pontosan mikor történt az esemény.

404 Hibanapló modul – Pro opciók

A 404 Monitor modul egy kiegészítő funkciót kapott a Pro verzióban, mégpedig a CSV exportálási lehetőséget. Ezzel le lehet tölteni a teljes 404 hibanaplót, hogy utána azt saját gépen (vagy másnak továbbküldve) egy táblázatkezelővel megnyissuk és elemezzük, feldolgozzuk. A CSV exportálási funkciót az Átirányítás modul CSV import funkciójával kombinálva hatékonyan kezelhetjük a 404-es URL-ek átirányításait.

Ez az opció a Rank Math → 404 Hibanapló oldal felső részén található:

ACF kompatibilitási modul

Az ACF modul segítségével az Advanced Custom Fields tartalmi mezői automatikusan olvashatók lesznek a Rank Math számára, és beleszámítanak az SEO elemzés pontszámába.

A Pro változatban bekapcsolható, hogy a videókat is felismerje az egyéni mezőkben, és automatikusan hozzáadja a videó-webhelytérképhez.

AMP kompatibilitási modul

Ezt a modult akkor kell bekapcsolni, ha már használunk egy AMP (Accelerated Mobile Pages) plugint, és az AMP oldalakon is alkalmazni akarjuk a beállított SEO meta adatokat.

A Rank Math a következő AMP pluginokkal kompatibilis:

 • AMP (Official)
 • AMP for WordPress
 • Better AMP
 • weeblrAMP

Analitika

Az Analytics modul képes összegyűjteni többféle szolgáltatásból a webhellyel kapcsolatos adatokat (pl. Analytics, Search Console, AdSense), hogy azokat egyből a WordPress admin oldalán lássuk, és a változásokat könnyen nyomonkövethessük. Olyan plusz tudnivalókat is “kiszámol” és megmutat a rendszer a beérkező adatokból, amiket máshol nem találunk meg, például láthatjuk az időszakosan jobban/rosszabbul teljesítő kulcsszavakat, összevethetjük az adatokat az oldalak SEO-pontszámával, stb.

Analitika modul beállításai

A modul beállításait az Általános Beállítások oldalon, az Analitika (“Analytics”) fül alatt találjuk.

Ahhoz, hogy a modult használatba vehessük, előbb csatlakoztatni kell a Google-fiókunkat, hogy a Rank Math lekérhesse a szükséges adatokat a Google különböző API-jaiból. Ha nem tettük meg a Telepítési Varázsló során, akkor az Általános Beállítások → Analitika fül alatt ezt utólag is megtehetjük.

Miután csatlakoztattuk a Google fiókot, a legördülő menük segítségével ki kell választani a megfelelő site-ot a Search Console-hoz, és a fiókot/tulajdont az Analytics-hez és az AdSense-hez (ha van).

A Google Analytics használata esetén lehetőségünk van automatikusan beilleszteni a követőkódot is, amihez Pro változat a következő plusz opciókat kínálja:

 • IP címek Anonimizálása
  Bekapcsolja az Analytics IP-anonimizálási funkcióját.
 • Cookie-mentes Követőkód
  Ezzel beállíthatjuk, hogy a követőkód ne cookie-val működjön, hanem úgynevezett fingerprinting technikával azonosítsa a látogatókat. Ennek adatvédelmi szempontból lehet jelentősége. A beállítás után a követési statisztikák pontatlanabbak lehetnek.
 • Analytics JS Kiszolgálás Saját Szerverről
  Az Analytics Javascript fájlt a Google szervere helyett a saját szerverünkről is kiszolgálhatjuk a látogatóknak. Ennek számos előnye lehet, például a HTTP fejlécek fölötti kontroll, adatvédelmi kérdések tisztázása, stb. Technikailag a Rank Math a Google szerveréről tölti le a fájlt a helyi szerverre, és 12 óránként frissíti is a fájlt.
 • Bejelentkezett Felhasználók Kizárása
  Ha bekapcsoljuk, akkor a bejelentkezett felhasználók nem lesznek beleszámítva az Analytics mérésekbe.

Lejjebb görgetve a következő, a modulhoz kapcsolódó beállításokat találjuk:

 • Analitika Adatbázis
  Ezzel azt lehet beállítani, hány napnyi statisztikai adatot tároljon a Rank Math az adatbázisban. Az ingyenes változatban 90 nap a maximum, Pro változat esetén 180, Business fiókkal pedig 1000.
 • SEO Teljesítmény Ellenőrzése (Pro funkció)
  Alap analitikai adatok továbbküldése a rankmath.com szerverére, ahol így egy helyen látható lesz az összes weboldalunk SEO teljesítménye.
 • E-mail Jelentések
  A Rank Math képes rendszeresen elküldeni az analitikai adatokat e-mailben, hogy mindig naprakészek legyünk az oldal SEO teljesítményét illetően. Erről a funkcióról lent bővebben is írunk.
 • E-mail Jelentések Beállításai (Pro funkció)
  Ha Pro vagy Business szintű Rank Math fiókkal rendelkezünk, akkor az email jelentések részletesen beállíthatók: a fejlécben szereplő logó, a színek, az e-mail címzettje(i) és tárgya, milyen adatokat tartalmazzon az üzenet, stb.

Jó tudni

Az e-mail jelentések tartalma teljesen testreszabható sablonfájlok segítségével is. Ehhez szükséges némi PHP programozási ismeret. A rank_math/analytics/email_report_template_paths filter kód segítégével meg kell adnunk a sablonfájlok elérési útvonalát, és utána bármelyik sablonfájl felülírható. A beépített sablonfájlok az includes/modules/analytics/views/email-reports mappában találhatók.

Analitika modul főképernyője

A leírás hamarosan jön.

A modul használatának a részletes útmutatója hamarosan elérhető.

Analitika modul – SEO Jelentések E-mailben

Ha bekapcsoljuk ezt a funkciót, akkor a plugin meghatározott időközönként elküldi a legfontosabb analitikai adatokat az e-mail címünkre. Az e-maileket a saját WordPress-rendszerünk fogja kiküldeni a Rank Math fiókban megadott e-mail címünkre (tehát a levelek nem a Rank Math szerverről lesznek kiküldve, hanem a sajátunkról – győződjünk meg róla, hogy az e-mail küldési funkció megfelelően működik a webhelyünkön). A jelentések HTML tartalma miatt sok e-mail kliens spam-ként jelöli ezeket az e-maileket, úgyhogy érdemes engedélyezési listára rakni a WP által alapból használt e-mail címet (ami általában wordpress@sajatdomain.com).

A Business fiókkal elérhető E-mail Jelentés beállítások egy része

Jó tudni

Ha nem kapjuk meg az SEO jelentés e-maileket, akkor először az e-mail fiókunk Spam mappáját ellenőrizzük, ezután pedig teszteljük, hogy a WordPress rendszerünk képes-e leveleket küldeni rendesen (például ezzel a bővítménnyel: WP Test Email).

Analitika modul – Adatbázis eszközök

Hibaelhárítás céljából két új eszközt találunk a Rank Math → Állapot és Eszközök → Adatbázis Eszközök) menüpont alatt, ha bekapcsoljuk az Analytics modult:

 • Analytics Gyorsítótár Ürítése
  A “kiszámolt” Analytics adatokat törli, úgymint a top kulcsszavak, a vezérlőpult-widget adatai, stb. Az adatok ürítését követően az Analytics oldalak lehetséges, hogy elsőre lassabban fognak betölteni, mivel ezeket ilyenkor újra kell számolnia a rendszernek.
 • Analytics Index Újraépítése
  Az Analytics modul minden tartalmi egységhez (oldalakhoz, kategóriákhoz, felhasználókhoz, stb.) tartozó SEO adatokat eltárolja egy külön táblában – ez az index, és ezt lehet újragenerálni ezzel az eszközzel.

Analitika modul – Pro opciók

Ha a Pro változatot használjuk, akkor az Analytics modulban hosszabbidejű naplózás, részletesebb jelentések, és az alábbi extra funkciók érhetők el:

AdSense-adatok megjelenítése

Ha van AdSense fiókunk, akkor a többi adat mellett az egyes oldalak által generált AdSense bevételeket is láthatjuk az Analytics modul felületén.

Kulcsszókövetés (kulcsszó monitor)

A kulcsszókövetési funkcióval kijelölhetünk kulcsszavakat, amelyeknek nyomon követhetjük a pozicióját, megjelenítéseit, és az átkattintási arányokat. Lehetőség van arra is, hogy az e-mail jelentésben is szerepeljenek a követett kulcsszavak.

Analitika modul – kulcsszókövetés

bbPress kompatibilitási modul

A bbPress modul a bbPress felhasználói profil-oldalakon is beilleszti a Szerző meta adatokat, és lehetővé teszi a Schema sablonok alkalmázását.

bbPress modul – Pro opciók

A Pro verzió használata esetén a Rank Math hozzáad a bbPress topikokhoz egy “Megoldottként jelölés” funkciót, amit ha bekapcsolunk, akkor automatikusan hozzá lesznek adva az oldalhoz a megfelelő QAPage, Question, és Answer Schema strukturált adatok.

BuddyPress kompatibilitási modul

A BuddyPress modullal egyéni SEO adatokat állíthatunk be a BuddyPress csoportokhoz.

Képek Keresőoptimalizálása (Image SEO)

Az Képi SEO modul segít automatizálni a képekkel kapcsolatos SEO feladatokat, úgymint a hiányzó alt és title attribútumok generálása (a fájlnév vagy más adatok alapján).

Képi SEO modul – Beállítások

A Képi SEO modul is az Általános Beállítások menüpont alatt hoz létre egy új fült.

A következő beállításokat találjuk itt:

 • Hiányzó ALT attribútum hozzáadása
  Hozzáadja az alt attribútumot a tartalomban lévő <img> elemekhez, ha nincs még megadva nekik alt attribútum.
 • ALT attribútum formátuma
  A hiányzó alt attribútum értékét az ebben a mezőben megadott sablon szerint generálja a plugin. A rendes változókon kívül itt használhatunk egy extra változót is: a %filename% változó a fájl nevével lesz behelyettesítve, a fájlkiterjesztés nélkül, és kötőjelek helyett szóközzel.
 • Hiányzó TITLE attribútum hozzáadása
  Hozzáadja a title attribútumot a tartalomban lévő <img> elemekhez, ha nincs még megadva nekik title attribútum.
 • TITLE attribútum formátuma
  A hiányzó title attribútum értékét az ebben a mezőben megadott sablon szerint generálja a plugin. Itt is használhatjuk a %filename% változót.

Képi SEO modul – Pro opciók

A Pro verzióban a következő extra opciók találhatók:

 • Hiányzó képfeliratok hozzáadása
  Hozzáad egy képfeliratot a tartalomban lévő képekhez, ha nincs még megadva nekik felirat.
 • Képfelirat formátuma
  A hiányzó képfeliratot az ebben a mezőben megadott sablon szerint generálja a plugin. Itt is használhatjuk a %filename% változót.
 • Hiányzó képleírások hozzáadása
  Hozzáad egy leírást a tartalomban lévő képekhez, ha nincs még megadva nekik leírás.
 • Képleírás formátuma
  A hiányzó leírást az ebben a mezőben megadott sablon szerint generálja a plugin. Itt is használhatjuk a %filename% változót.
 • Kisbetű/nagybetű a title attribútumban
  Megváltoztatja a képek title attribútumainak a kisbetű/nagybetű elrendezését. Ez vonatkozik a manuálisan megadott attribútumokra, csakúgy, mint a felső mezőkkel beállított, automatikusan generált attribútumokra. A lehetséges értékek a következők:
  • Nincs változtatás (“No change”)
  • Minden szó kezdőbetűjének nagybetűsítése (“Title Casing”)
  • Minden mondat kezdőbetűjének nagybetűsítése (“Sentence casing”)
  • Csak kisbetűk (“all lowercase”)
  • Csak nagybetűk (“ALL UPPERCASE”)
 • Kisbetű/nagybetű az alt attribútumban
  Megváltoztatja a képek alt attribútumainak a kisbetű/nagybetű elrendezését. Ez vonatkozik a manuálisan megadott attribútumokra, csakúgy, mint a felső mezőkkel beállított, automatikusan generált attribútumokra. A lehetséges értékek ugyanazok, mint a title attribútumra vonatkozó opciónál.
 • Kisbetű/nagybetű a képleírásokban
  Megváltoztatja a képek leírásának a kisbetű/nagybetű elrendezését. Ez vonatkozik a manuálisan megadott leírásokra, csakúgy, mint a felső mezőkkel beállított, automatikusan generált leírásokra. A lehetséges értékek ugyanazok, mint a title attribútumra vonatkozó opciónál.
 • Kisbetű/nagybetű a képfeliratokban
  Megváltoztatja a képek feliratának a kisbetű/nagybetű elrendezését. Ez vonatkozik a manuálisan megadott leírásokra, csakúgy, mint a felső mezőkkel beállított, automatikusan generált feliratokra. A lehetséges értékek ugyanazok, mint a title attribútumra vonatkozó opciónál.
 • Hiányzó alt attribútum hozzáadása a felhasználói profilképeknél
  Hozzáadja a hiányzó alt attribútumot a felhasználói avatarokhoz, ha még nincs megadva alt attribútum nekik. Az attribútum értéke a felhasználónév lesz, ha regisztrált felhasználóról van szó, illetve az email cím, ha nem regisztrált felhasználó.
 • Szöveg-behelyettesítés a kép tulajdonságaiban
  Megadhatunk bizonyos szövegrészleteket, amiket egy másik szövegrészletre akarunk kicserélni az alt és a title attribútumokban, valamint a képfeliratokban.

Tipp

A fájlnév-alapú alt attribútum kitöltési funkciót a szöveg-behelyettesítéssel együtt használva nagyon hatékonyan beállíthatjuk az attribútumot már feltöltés előtt.

Instant Indexelés (Instant Indexing)

Az Instant Indexing modullal igénybe vehetjük a Bing Indexing API-t, amivel akár perceken belül bekerülhet egy új oldalunk a Bing keresési eredményeibe. Ez időérzékeny témáknál nagy előnyt jelenthet.

Azt hozzá kell tenni, hogy a Bing piaci részesedése, bizonyos országokat és célcsoportokat leszámítva, elég alacsony, ezért amíg a Google nem mutat fel egy hasonlóan könnyen használható és univerzális API-t a gyors indexelésre, addig az Rank Math Instant Indexing modulja keveseknek lesz igazán hasznos.

Jó tudni

A Rank Math-hez elérhető egy kiegészítő plugin, amelynek a segítségével a Google Indexing API-ját a Bingéhez hasonlóan használhatjuk. Ez azért nem került még bele a Rank Math alap-bővítménybe, mert a Google API-ja egyelőre eléggé limitált – egyrészt elég körülményesen használható, másrészt csak LiveStreaming (élő videó) és JobPosting (álláshirdetés) típusú tartalmakat támogat. További információk (angol nyelven): Google Indexing API dokumentáció.

Instant Indexelés modul beállításai

Bekapcsolás után az admin oldalon megjelenik egy új Rank Math → Instant Indexelés menüpont, ami alatt elérhetők a modul beállításai és a konzol.

A modul használatához először meg kell adnunk a Bing API Kulcsot a beállításokban, majd kiválaszthatjuk, hogy mely bejegyzés-típusokba tartozó tartalmak legyenek automatikusan beküldve a Bing Indexing API-ba. Az oldalakat mi magunk is beküldhetjük, a Konzol segítségével.

Instant Indexelés konzol

A fenti automatikus beküldés funkción kívül a modulnak van egy konzol felülete, ahol manuálisan küldhetünk kéréseket az Indexing API felé.

Linkszámláló (Link Counter)

A Linkszámláló modul nyilvántartja, hogy egy adott oldal hány kimenő (belső és külső) linket tartalmaz, valamint hány belső link mutat rá más oldalainkról. Ezeket az adatokat a bejegyzés listázó admin oldalakon kijelzi is ikonokkal.

Helyi SEO és Tudásgráf (Local SEO & Knowledge Graph)

A Helyi SEO modul a fizikai hellyel is rendelkező szervezetek weboldalainál hasznos, mert képes átadni a címmel és nyitvatartási időkkel kapcsolatos meta adatokat a Google-nek és más keresőknek.

Helyi SEO modul beállításai

A modul bekapcsolása után a Rank Math → Címek és Meta oldalon a Helyi SEO fül alatt új opciók jelennek meg. Ez a fül a Helyi SEO modul nélkül is elérhető, de csak néhány alapbeállítást tartalmaz (Személy vagy szervezet, Név, Logó, URL), amiknek a leírásai feljebb találhatók.

 • E-mail cím
  Ez az email cím bekerül a meta adatok közé, és bizonyos esetekben a keresési eredményekben is megjeleníti a Google és más keresők.
 • Fizikai cím
  A weboldalhoz tartozó szervezet címe (székhely, képviselet, üzlet, bemutatóterem…). Ha a többhelyszínes módot használjuk, akkor ez a mező nem jelenik meg, hanem külön-külön kell beállítani az egyes helyszínek címét.
 • Cím formátum
  Beállíthatjuk, hogy milyen formátumban jelezze ki a címeket, amikor a rank_math_contact_info shortcode-ot, vagy a Local SEO blokkot használjuk. A következő változókat használhatjuk ebben a mezőben: {address} (cím), {locality} (helység), {region} (régió), {postalcode} (irányítószám), {country} (ország), {gps} (GPS koordináták).
 • Szervezet Típusa
  Válasszuk ki, hogy milyen típusú szervezetet képvisel a webhely. Ha nincs pontos egyezés, akkor vagy jelöljük ki a leginkább jellemzőt, vagy egy általánosabb típust, mint például a Szervezetet (Organization) vagy a Helyi Vállalkozást (Local Business).
 • Nyitvatartási Idő
  Állítsuk be a fizikai helyszínünk nyitvatartási idejét.
 • Nyitvatartási idő formátuma
  Beállíthatjuk, hogy a nyitvatartási időket 12 órás (de./du.) vagy 24 órás formátumban mutassa, amikor az a látogatók számára megjelenítődik.
 • Telefonszám
  A szervezet vagy vállalkozás telefonszáma. Több telefonszám is megadható. A bal oldali lenyíló mezőben válasszuk ki, hogy milyen számról van szó (ügyfélszolgálat, értékesítés, stb.), a jobb oldali mezőbe pedig írjuk be a telefonszámot. Az alsó gombbal adhatunk hozzá még egy számot.
 • Ártartomány
  Az üzlet ártartománya, pl. $$$.
 • Google Maps API Kulcs
  A beágyazott Google Térkép megjelenítéséhez egy API kulcsra van szükség. Itt lehet igényelni: Google Maps Embed API. Bár a bankkártya adatokat egy ideje kötelező megadni az igényléshez, bizonyos számú megjelenítés ingyenes a weboldalunkon (bővebb információk a fenti linken).
 • Geo Koordináták
  Szélességi és hosszúsági értékek, vesszővel elválasztva.
 • “Névjegy” oldal
  Válasszuk ki, melyik aloldalt használjuk “Névjegy” vagy “Rólunk” oldalként, hogy a Rank Math beillessze a megfelelő strukturált adatokat.
 • “Kapcsolat” oldal
  Válasszuk ki, melyik aloldalt használjuk “Kapcsolat” oldalként, hogy a Rank Math beillessze a megfelelő strukturált adatokat.

Helyi SEO modul – Pro opciók

A Helyi SEO modult a Pro verzió kiegészíti néhány plusz opcióval, valamint a többhelyszínes móddal. Az alábbi opciókat adja hozzá a Helyi SEO fülhöz (a helyszínekhez kapcsolódó mezők csak a többhelyszínes mód bekapcsolása után lesznek láthatók):

 • Több helyszín használata
  Ha az adott vállalkozás vagy szervezet több helyszínnel is rendelkezik, akkor kapcsoljuk be ezt az opciót (“személyes” weblap esetén ez az opció nem elérhető). Ez egy Pro opció. Bővebb leírás lejjebb található.
 • Nyitvatartási idő elrejtése
  A nyitvatartási idő kihagyása a Schema strukturált adatok közül.
 • “Zárva” címke
  A szöveg, ami a zárvatartó óráknál jelenik meg a nyitvatartási időnél. Csak többhelyszínes mód esetén jelenik meg.
 • “24/7 Nyitva” címke
  A szöveg, ami akkor jelenik meg a nyitvatartási időnél, ha a cím 24/7 nyitva tart. Csak többhelyszínes mód esetén jelenik meg.
 • “24 órás nyitvatartás” címke
  A szöveg, ami akkor jelenik meg a nyitvatartási időnél, ha a cím 24 órát nyitva tart bizonyos napokon. Csak többhelyszínes mód esetén jelenik meg.
 • Mértékegység
  Távolságok kijelzése kilométerben vagy mréföldben. Csak többhelyszínes mód esetén jelenik meg.
 • Térkép-stílus
  A Google Maps stílusa. Lehet hibrid (szatellit + feliratok), szatellitkép, hagyományos térkép, illetve domborzati térkép. Csak többhelyszínes mód esetén jelenik meg.
 • Mutatott helyszínek maximális száma
  A helyszínkeresőben a helyszínek maximális száma.
 • Elsődleges ország
  Lehetőség szerint itt válasszunk ki egy elsődleges országot, ahol a helyszínek vannak. Ez segíti a helymeghatározás pontosságát.
 • Útvonal Mutatása címke
  Milyen szöveggel jelenjen meg az útvonalmeghatározás gomb.
 • Helymeghatározás
  Pozició lekérése a látogató böngészőjéből az útvonalmeghatározáshoz.
 • Minden helyszín ugyanahhoz a szervezethez tartozik
  Ez az opció csak akkor legyen kikapcsolva, ha a helyszínek, amiket megadunk, különböző szervezetekhez tartoznak.
 • Bővített Keresés
  A helyszínek hozzáadása a WP webhelyen belüli keresőjéhez.
 • Helyszínek Bejegyzés-típus URL Előtagja
  Ha minden helyszínnek lesz publikus URL-je, akkor ezzel az opcióval beállíthatjuk az URL előtagot, pl. a https://www.domain.hu/helyszinek/belvarosi-uzlet URL-ben a helyszinek.
 • Helyszín Kategóriák URL Előtagja
  Amennyiben a helyszín kategóriákat is megjelenítjük publikusan, akkor azoknak az URL előtagjait beállíthatjuk. Pl. a https://www.domain.hu/helyszin-tipus/bemutatoterem URL-ben a helyszin-tipus.
 • Helyszínek Bejegyzés-típus Neve
  A helyszínek számára létrehozott bejegyzés-típus neve. Ez leginkább az admin oldalon számít, például a menüpont neve is ugyanez lesz.
 • Helyszínek Bejegyzés-típus Neve (többesszámú)
  A helyszínek számára létrehozott bejegyzés-típus neve többesszámban (lehet ugyanaz az értéke, mint a felette levő mezőnek).
SEO Több Helyszínhez (Multi-location)

A Pro verzióban bekapcsolhatjuk a több helyszínes módot, ami hozzáad egy új bejegyzés-típust a WP admin felületéhez, valamint a feljebb felsorolt Helyi SEO opciók a Beállításokban nem fognak megjelenni, mivel ezeket helyszínenként külön-külön kell megadnunk (úgymint a nyitvatartás, telefonszám, stb.).

Ahogy bejegyzéseket vagy oldalakat adunk hozzá, ugyanúgy lehet helyszíneket is hozzáadni. Alapból az “RM Locations” menüpont alatt tudjuk kezelni a helyszíneket, de a bejegyzés-típus (és egyben a menüpont) nevét megváltoztathatjuk a beállításokban.

Az egyes helyszíneknek a Rank Math szerkesztői felületén a Schema fül alatt meg kell adni a hely fizikai címét és egyéb adatait. Egyéni tartalmat is hozzárendelhetünk a helyszínekhez, ami megjelenik majd a helyszín-oldalakon. A Rank Math beépített blokkjával vagy rövidkódjával (shortcode) megjeleníthetjük a helyszín adatait (cím, telefonszám, nyitvatartás, térkép, stb.), illetve egy helyszínkeresőt is a látogatók rendelkezésére bocsáthatunk, ahol cím alapján (vagy a saját poziciójuk alapján) kereshetnek helyszíneket.

Átirányítások (Redirections)

Az Átirányításkezelő az egyik leghasznosabb modul a Rank Math eszköztárában – szinte minden oldalon szükség lesz előbb vagy utóbb egy-egy átirányításra, például egy külső oldalról érkező hibás link “visszanyeréséhez”, vagy mondjuk egy átköltöztetett cikk miatt.

Jó tudni

A WordPress néhány esetben automatikusan is létrehoz átirányításokat, például amikor egy már publikus bejegyzésnek átírjuk a permalinkjét (URL-jét). Ezeket a háttérben létrehozott átirányításokat sem módosítani, sem törölni nem lehet külön plugin nélkül (!). A Rank Math “Automatikus Bejegyzés Átirányítás” funkciója átveszi ilyen esetben az irányítást a WP-től, így utólag könnyen szerkeszthetőek lesznek az automatikus átirányítások.

Átirányítások beállításai

Az Átirányítás modul beállításai a Rank Math → Általános Beállítások → Átirányítások fül alatt találhatók.

A modul a következő opciókat kínálja:

 • Átirányítási Hibakereső
  Ha valamilyen átirányítási hibát tapasztalunk (például végtelen átirányítási hurok jön létre), akkor kapcsoljuk be ezt az opciót, hogy admin felhasználó esetén láthassuk az átirányítás részleteit, mielőtt az végbemegy.
 • Alapértelmezett Működés
  Ha nem található sem átirányítás, sem létező oldal egy adott URL-hez, akkor a WordPress alapból 404-es oldalt fog mutatni a látogatónak. Ezzel az opcióval ezt megváltoztathatjuk. Másképp mondva, átirányíthatjuk az összes 404-es oldalt. Ezt az opciót a webhelyek túlnyomó többségénél nem ajánlott bekapcsolni.
 • Alapértelmezett Átirányítás Típus
  Beállíthatjuk, melyik típus legyen alapból kiválasztva, amikor új átirányítást adunk hozzá.
 • Automatikus Bejegyzés Átirányítás
  Ha módosítjuk egy már közzétett bejegyzés vagy oldal slug-ját (URL-jét), akkor a WordPress automatikusan létrehoz egy átirányítást, viszont ez utólag se nem módosítható, se nem törölhető külön plugin nélkül. Ezzel az opcióval átvehetjük az irányítást ezen átirányítások fölött – az automatikus átirányítást a WP helyett a Rank Math fogja hozzáadni, és utólag szerkeszthető lesz.

Az átirányításkezelő felület

Az Átirányítás modul főképernyőjét a Rank Math → Átirányítás menüponton érhetjük el. Itt láthatjuk az átirányítások listáját, hozzáadhatunk újakat, illetve módosíthatjuk, és törölhetjük őket.

Új átirányítás hozzáadása

Kattintsunk a képernyő felső részén található Új hozzáadása gombra.

Kattintás után egy űrlap jelenik meg a következő mezőkkel:

 • Forrás URL
  URL, amit át szeretnénk irányítani egy másik URL-re. A mezőbe relatív URL-t kell írni (tehát a domain rész nem kell bele), de ha abszolút URL-t írunk be, az sem gond, mert a Rank Math automatikusan mentéskor automatikusan átalakítja.
  Az Egyezés legördülő menüben kiválaszthatjuk, hogy pontos vagy részleges egyezés esetén irányítson át, vagy esetleg Regex minta alapján. Több Forrás URL is megadható egy átirányításnak.
 • Cél URL
  Ide írjuk be azt a cél URL-t, amire át akarjuk irányítani a Forrás URL-t.
 • Átirányítás típusa
  Kiválaszthatjuk, hogy állandó, vagy ideiglenes átirányítást akarunk létrehozni. A 302-es és 307-es ideiglenes átirányítások között csak egy apró technikai különbség van, ami a legtöbb esetben nem igazán számít: a HTTP 307 arra utasítja a böngészőt, hogy ugyanazt a metódust alkalmazza az új kérés esetén, amit az eredetinél is (tehát a POST kérés nem változik GET-té).
 • Karbantartás Kód
  Az átirányítási HTTP válaszkódok helyett (3XX) beállíthatunk úgynevezett karbantartási kódokat is. Ilyenkor a böngésző nem fog átirányítani sehova, hanem egy “Oldal nem található” sablon fog megjelenni a látogató vagy a keresőrobot számára (de technikailag 404-es hibakód helyett a választott karbantartási kódot fogja kapni).
 • Átirányítás Kategória (Pro opció)
  Ha a Pro változatot használjuk, akkor az átirányításokat kategóriákba rendezhetjük, ugyanúgy, mint például a bejegyzéseket. Erről lejjebb részletesen is írunk.
 • Állapot
  Az átirányítás alapállapota rögtön a létrehozás után lehet aktív vagy inaktív. A kikapcsolt átirányítások nem lépnek érvénybe. Később bármikor lehet ki- és bekapcsolni az egyes átirányításokat.

Jó tudni

A 301-es állandó átirányításokat általában elmentik a böngészők a helyi gyorsítótárba, és néha nagyon nehéz kiüríteni az átirányítások böngészőben cache-elt változatait. Ha egy bizonyos átirányítás még a teljes törlés után továbbra is érvénybe lép, akkor erről lehet szó, és érdemes tesztelni egy másik böngészővel, vagy más eszközzel.

Átirányítások exportálása

Az átirányításokat exportálhatjuk .htaccess fájl szabályokként (Apache szerver használata esetén), illetve config fájl szabályokként (nginx szerverhez). Ezeknek az átirányítási módszereknek a nagy előnyük a teljesítményük – mivel ilyenkor a szerver-szoftver szolgálja ki a kérést, és a PHP, valamint a WordPress képbe se jön. Hátrányuk, hogy exportálás után nem kezelhetjük többet itt ezeket az átirányításokat, hanem manuálisan kell a fájlt módosítanunk minden alkalommal, emiatt az efféle exportálást csak a végleges átirányításokhoz ajánljuk, amiket később már nem akarunk szerkeszteni.

A Pro verzióban többféle import/export lehetőség van az átirányításokhoz.

Átirányítás hozzáadása a bejegyzés-szerkesztőből

Amikor egy bejegyzést, oldalt, vagy más tartalmi egységet szerkesztünk, és az Átirányítás modul aktiválva van, akkor a Rank Math szerkesztői felületén, a Haladó fül alatt egy új opciót találunk, hogy az adott oldal URL-jét átirányítsuk egy másik oldalra (vagy egy másik webhelyre akár). Ha már át van irányítva az oldal, akkor itt törölhetjük vagy módosíthatjuk az átirányítást.

Átirányítások modul – Pro opciók

Ha a Pro változatot használjuk akkor a következő extra funkciók elérhetők az Átirányítás modulban:

 • Átirányítási Kategóriák
  Új átirányítás létrehozásakor, vagy létező átirányítás szerkesztésekor megjelenik egy új Átirányítás Kategória mező, amivel hozzárendelhetünk egy vagy több kategóriát az átirányításhoz. Az Új Kategória mező segítségével készíthetünk új kategóriát, a Kategóriák Kezelése linkre kattintva pedig módosíthatjuk és törölhetjük is őket. A Kategóriák Kezelése link megjelenik a felső gombok között is:
 • CSV import/export
  A felső gomboknál megjelenő Export gomb a Pro változatnál Import/Export gombbá változik, és a felső fülekkel válthatunk import és export eszközök között. Exportálni a htaccess és config fájlokon kívül CSV formában is tudjuk az átirányításokat, aminek fő előnye a könnyű szerkeszthetőség, ahogy feljebb is írtuk a CSV Import Export szekciónál.
 • Automatikus exportálás a htaccess fájlba
  Ha a .htaccess fájl írható a szoftver által, akkor ezzel a gombbal automatikusan szinkronizálhatjuk az átirányításokat, így minden aktív átirányítás bekerül a .htaccess fájlba. Az utolsó szinkronizálás óta törölt/módosított átirányítások is törölve, illetve módosítva lesznek a fájlban.

Schema Strukturált Adatok

A Rank Math egyik erőssége a Schema.org strukturált adatok támogatása. Valószínűleg a Rank Math rendelkezik a legfejlettebb, legsokoldalúbb Schema támogatással az összes WordPress plugin közül – lényegében bármilyen strukturált adatot hozzáadhatunk az oldalainkhoz, a lehetőségek száma végtelen. Sőt, a Schema importáló eszközzel akár más weboldalakról is lemásolhatjuk a strukturált adatokat egy kattintással, és utána könnyedén testreszabhatjuk az adatokban az értékeket.

Minden tartalmi elemhez (bejegyzések, oldalak, kategóriák, címkék, stb.) beállíthatunk egy alap Schema-típust, amit akár felül is írhatunk az oldalszerkesztő felületen. Az ingyenes alapverzióban 18 különböző Schema típus elérhető (úgymint cikk, recept, film, könyv, stb.), a Pro-ban pedig, a Schema szerkesztőnek köszönhetően, végtelenféle típus beállítható. Egy adott oldalhoz akár több Schema típus is hozzárendelhető.

Schema modul beállításai

A Rank Math → Címek és Meta beállítások-oldalon a bejegyzés-típus fülek alatt megjelenik egy új opció, amivel alap Schema típust állíthatunk be minden egyes bejegyzés-típushoz. A bejegyzés-szerkesztőben ezt felülírhatjuk, a Pro verzióval pedig hozzáadhatunk plusz strukturált adatokat is az alap mellé.

A taxonómia-fülek alatt is található egy-egy új opció: a Schema kihagyása opciót bekapcsolva a Rank Math nem fogja beilleszteni az archívum-oldalakkal kapcsolatos strukturált adatokat az adott taxonómiához tartozó archívum oldalakon.

Schema modul bejegyzés-szerkesztő beállításai

A bejegyzés-szerkesztő felület kiegészül egy új Schema füllel, ahol beállíthatjuk a bejegyzéshez tartozó Schema strukturált adatokat.

Az adott bejegyzés-típushoz tartozó alapbeállítás szerinti Schema típust itt törölhetjük, átírhatjuk, vagy kicserélhetjük egy másik típusra.

Schema modul – Pro opciók

A Schema modul Pro változata rengeteg hasznos plusz funkciót kínál, úgymint az egyéni Schema generátor, az egyéni feltételek szerint alkalmazható Schema sablonok, a videó Schema adatok automatikus kitöltése, a kibővített videó meta adatok, vagy a részletesen beállítható taxonómia Schema adatok.

Az alábbiakban a Schema Pro modul főbb funkcióit mutatjuk be.

Videók automatikus észlelése a tartalomban

A Rank Math képes kinyerni a beágyazott videók adatait, és ebből automatikusan létrehozza a szükséges Schema.org strukturált adatot, JSON-LD formátumban. Sőt, némely szolgáltatók (pl. Youtube) esetében még az előnézeti képet is le tudja kérni automatikusan.

Ezt az opciót külön-külön be lehet állítani minden bejegyzés-típushoz, a Rank Math → Címek és Meta oldalon, a bejegyzés-típusokhoz tartozó fülek alatt.

Ha van már sok régebbi bejegyzésünk, amik beágyazott videót tartalmaznak, akkor azoknál is kinyerhetjük a Schema adatokat a Rank Math Pro beépített eszköze segítségével, amit a Rank Math → Állapot és Eszközök → Adatbázis Eszközök alatt érhetünk el.

Egyszerre többféle Schema típus

Az alapverzióval ellentétben a Pro-ban nem csak egy Schema típust állíthatunk be egy-egy bejegyzéshez, hanem akár többet is.

Schema generátor

A választható Schema típusok sora is kibővül, valamint nem csak előre beállított Schema típusokat választhatunk, hanem teljesen egyedi adatokat is megadhatunk. Ehhez a Schema Generator felületen kattintsunk a Custom Schema fülre.

Egyéni Schema adatok bevitele “Festmény” (“Painting”) típussal

Ezzel az eszközzel “megépíthetünk” bármilyen Schema.org szabványnak megfelelő adattömböt, akár olyat is, amit a Google (egyelőre) nem támogat hivatalosan. A Schema struktúrákat utána akár el is menthetünk sablonként, hogy később újra használjuk (lásd lejjebb).

Schema importálása kódból vagy más weboldalakból

Ezzel az eszközzel beillesztett HTML vagy JSON-LD kódból, vagy egyenesen egy másik weboldal címét beírva lehet importálni a Schema adatokat, hogy utána azt a Rank Math Schema kezelőfelületén szerkesszük.

Ez az eszköz a Schema Generator felület Import füle alatt érhető el.

Schema adatok importálása más oldalról

Ez egy rendkívül hasznos funkciója a Rank Math Pro-nak, ami semmilyen más pluginban nem megtalálható. Ezzel más oldalak strukturált adatait könnyedén elemezhetjük, duplikálhatjuk a saját oldalunkra, majd átírhatjuk az értékeket.

Schema kód tesztelése azonnal

A Schema szerkesztő felületen, a Kód Validáló fül alatt megjelenik egy új gomb, amivel azonnal beküldhetjük a generált kódot a Google Bővített Találatok tesztelőeszközébe, hogy ellenőrizzük a kód érvényességét, és esetleg megnézzük a Google által generált előnézeti képet is.

Schema sablonok

Létrehozhatunk ún. Schema sablonokat (Schema Templates), amiket utána behívhatunk az egyes bejegyzések Schema adatainak szerkesztésekor, hogy gyorsabban elvégezzük a beállítást. Sőt, a Schema sablonokat automatikusan is alkalmazhatjuk egyéni feltételrendszer alapján (pl. bizonyos kategóriákba tartozó bejegyzésekhez). Ehhez a Megjelenítési Feltételek (Display Conditions) fül alatt kell megadni a feltételeket.

Bővített HowTo blokk

A HowTo blokk a következő extra mezőket mutatja az admin oldalon: Becsült költség, Kellékek, Eszközök, Anyagok. Ezeket nem muszáj kitölteni, de ha kitöltjük, akkor az értékek bekerülnek a Schema strukturált adatokba is.

Bővített videó meta adatok

A videó Schema adatokat tartalmazó oldalak plusz meta adatokat kapnak (pl. Yandex-féle Open Graph adatokat), és ezen oldalak számára az RSS-ben és a (videós) webhelytérképben is megjelennek a plusz meta adatok (a beállításokban kikapcsolhatók ezek a funkciók).

Részletesen beállítható taxonómia Schema adatok

Ahogy a bejegyzéseknél is, úgy a taxonómiáknál is beállíthatunk egy vagy több egyedi Schema típust, amennyiben a Rank Math által automatikusan beillesztett CollectionPage Schema nem felel meg.

Szerepkör Kezelő (Role Manager)

Ha a webhelyet több felhasználó kezeli, különböző jogosultságokkal, akkor a Szerepkör Kezelő modullal beállíthatjuk, melyik szerepkör számára mely Rank Math beállítások legyenek elérhetőek.

Ha egy egyszemélyes webhelyről van szó, akkor nem érdemes bekapcsolni ezt a modult.

A bekapcsolás után a Rank Math menüpont alatt egy új aloldal fog megjelenni a Szerepkör Szerkesztőnek. Ha rámegyünk, ott listázza a szerepköröket és a jogosultságokat. A beállítások módosítása után ne felejtsük el elmenteni az oldal alján található gombbal.

SEO Elemzés (SEO Analysis)

Az SEO Elemző modul a teljes site-ot elemzi és értékeli különböző tesztek alapján. A modul bekapcsolása után a Rank Math → SEO Elemzés menüpont alatt elérhető az elemző eszköz.

Az elemző főként SEO-fókuszú teszteket tartalmaz, de van néhány sebességgel és biztonsággal kapcsolatos teszt is (amik, végtére is, szintén kapcsolódnak az SEO-hoz, hiszen egy lassú vagy vírusos weboldal nem fog jól szerepelni a keresési találatokban).

A leírás hamarosan jön.

A modul használatának a részletes útmutatója hamarosan elérhető.

Webhelytérképek (Sitemap)

A webhelytérkép segít a keresőknek felfedezni és hamar indexelni minden tartalmi oldalt a webhelyen. A webhelytérképet nem kötelező használni, de semmiképp nem árt, ha van, szóval csak abban az esetben ajánlott kikapcsolni ezt a funkciót, ha már használunk valamilyen plugint vagy szolgáltatást erre a funkcióra, és nem akarjuk azt lecserélni.

A webhelytérkép főleg abban az esetben segíti a keresőoptimalizációt, ha nem megfelelő a site belső link-struktúrája.

Jó tudni

Ha Nginx szervert használunk, akkor előfordulhat, hogy alapból nem működik a webhelytérkép funkció. Ilyenkor egy plusz kódot kell hozzáadnunk a szerver konfigurációs fájljához:
# START Nginx Rewrites for Rank Math Sitemaps
rewrite ^/sitemap_index.xml$ /index.php?sitemap=1 last;
rewrite ^/([^/]+?)-sitemap([0-9]+)?.xml$ /index.php?sitemap=$1&sitemap_n=$2 last;
# END Nginx Rewrites for Rank Math Sitemaps

Webhelytérkép modul beállításai

A Webhelytérképnek viszonylag sok beállítása van, így ez a modul nem egy új fült kap az általános beállításoknál, hanem a Rank Math Webhelytérkép Beállítások oldalon lehet konfigurálni.

A leírás hamarosan jön.

A modul beállításainak a részletes leírása hamarosan elérhető.

Jó tudni

A Webhelytérkép Beállításaiban kikapcsolt bejegyzés típusokon és taxonómiákon kívül a noindex-re állított tartalmak sem jelennek meg a webhelytérképben.

Google Web Stories

Ha használjuk a webhelyünkön a hivatalos Google Web Stories plugint, akkor a Rank Math Web Stories modulja segítségével beállíthatjuk a Web Story bejegyzések összes SEO tulajdonságát.

WooCommerce

Ha WooCommerce webshoprendszert használunk, akkor ezt a modult mindenképpen ajánlott bekapcsolni. A modul a következőket kínálja:

 • Automatikusan kitölti a Schema adatokat a termék adatai alapján.
 • Új SEO változókat ad hozzá, amiket a cím és meta mezőkben lehet használni (lásd lejjebb).
 • Plusz funkciók lesznek elérhetők, amiket a Rank Math → Általános Beállítások oldalon, a WooCommerce fül alatt lehet bekapcsolni.

WooCommerce modul – Beállítások

A Rank Math → Általános Beállítások oldalon, a WooCommerce fül alatt a következő opciókat találjuk:

 • URL előtag elhagyása
  Eltünteti a WordPress admin felületen a Beállítások → Közvetlen Hivatkozások oldalon beállítható “Termék linkek” előtagot az URL-ből (pl. domain.hu/termek/proba-termek helyett domain.hu/proba-termek lesz a termék URL).
 • Kategória előtag eltávolítása
  Az előző opcióhoz hasonló, de a termék kategóriákra vonatkozóan.
 • Szülő elemek törlése az URL-ből
  Kapcsoljuk be, ha nem akarjuk, hogy a szülő elemek megjelenjenek az URL-ekben, például a termék kategória oldalakon.
 • Generator Tag Eltávolítása
  Eltávolítja a forráskódból a WooCommerce által hozzáadott <meta name="generator" content="..."> HTML tag-et.
 • Schema jelölés eltávolítása a termék-archívum oldalakról
  Ha nem akarjuk, hogy a Rank Math hozzáadja a temék-archívum oldalakhoz (pl. üzlet oldal, termék kategória oldalak, stb.) a megfelelő Schema adatokat, akkor kapcsoljuk be ezt az opciót.
 • Márka
  Itt kiválaszthatunk egy taxonómiát, amivel a márkákat jelöljük a termékeknél, így a Rank Math hozzáadhatja azt a Schema és Open Graph adatokhoz.

WooCommerce modul – SEO Változók

A WooCommerce modul aktiválása után a következő plusz SEO változókat használhatjuk a cím/leírás sablonokban, és egyéb mezőkben:

NévVáltozó
Termék Ára%wc_price%
Termék Azonosítója (SKU)%wc_sku%
Termék Rövid Leírása%wc_shortdesc%
Termék Márkája (Brand)%wc_brand%
WooCommerce SEO Változók

WooCommerce modul – Pro opciók

A Rank Math → Általános Beállítások oldalon, a WooCommerce fül alatt a következő plusz beállítások jelennek meg, ha a Pro verziót használjuk:

 • Márka mező – egyéni érték megadása
  Az ingyenes verzióban is megtalálható Márka mezőben kiválasztható egy új érték: “Egyéni“. Ha ezt választjuk, akkor megjelenik alatta egy mező, ahol beírhatunk egy márkát, ami minden egyes terméknek meg lesz adva.
 • Globális Azonosító Mutatása
  Megjeleníti a termékazonosítót a látogatók számára, ugyanott, ahol a többi termék adatot listázza.
 • Rejtett Termékek Noindex-re Állítása
  Ha egy termék láthatóságát Rejtettre állítjuk, akkor automatikusan bekapcsolja a noindex robots metát.

Rank Math Pro Modulok

Az eddig felsorolt modulok a Rank Math alapverziójának a részei. A Pro verzió egyrészt kiegészíti új opciókkal az alap modulokat, de másrészt hozzá is ad néhány egyedi Pro modult:

Hírek Webhelytérkép (News Sitemap)

A Hírek-webhelytérkép, csakúgy mint a sima webhelytérkép, segít a keresőknek gyorsabban és hatékonyabban felfedezni az új tartalmakat az oldalon.

Ez a modul leginkább híroldalaknak hasznos, de más típusú oldalak esetén is jól jöhet, feltéve, hogy időnként friss híreket is közöl az oldal. A modul használata segíthet jobb helyezést elérni a Google News-ban (Google Hírek).

Az aktiválás feltétele, hogy a sima Sitemap modul be legyen kapcsolva.

A Hírek Webhelytérkép modul beállításai

A modul beállításait a Rank Math → Webhelytérkép Beállítások oldalon a Hírek Webhelytérkép fül alatt találjuk.

 • Google Hírek Kiadvány Neve
  A kiadvány neve, amely pontosan jellemzi a tartalmat és a márkát, és egyértelműen utal a webhelyre. További információk: https://support.google.com/news/publisher-center/answer/9603644?hl=hu
 • Alap Műfajok
  A cikkek alap műfaja. Ez csak az alapbeállítás, amit cikkenként (bejegyzésenként) külön lehet módosítani a szerkesztőben. A lehetséges opciók: Blog, Press Release (sajtóközlemény), Satire (szatíra), Op-Ed (op-ed publicisztika), Opinion (vélemény), és User Generated (felhasználók által generált tartalom).
 • Hírekhez tartozó bejegyzés-típus
  A bejegyzés-típus, amit a hírekhez használunk. Egy vagy több olyan bejegyzés-típust kell megadnunk, amiben az összes bejegyzés hír típusú lesz (tehát beleillik valamelyik műfajba a fentebb említettek közül).
 • Címkék Kizárása
  Az ezen opció felett található Hírek Bejegyzés-típus (News Post Type) beállítást egyszer mentsük el, ezután alatta megjelennek az X Kizárása (Exclude X) opciók, amikben meg lehet adni, hogy mely címke/kategória/egyéb taxonómia megléte esetén hagyjuk ki az adott cikket (bejegyzést) a hírek-webhelytérképből.

A News Sitemap modul bejegyzés-szerkesztő beállításai

Ez a modul a bejegyzés-szerkesztőhöz is hozzáad néhány opciót, de csak olyankor, amikor egy, a Hírek Bejegyzés-típusba tartozó bejegyzést szerkesztünk épp. Egy új News Sitemap fül fog megjelenni a szerkesztő Rank Math részében.

 • Googlebot-News index
  Ha noindexre állítjuk, az megakadályozza, hogy a bejegyzés megjelenjen a Google Hírekben. A sima Google keresési eredmények között még mindig megjelenhet a bejegyzés. Noindexre állítás esetén a bejegyzés forráskódjához hozzá lesz adva a következő meta tag:
  <meta name="Googlebot-News" content="noindex" />
 • Műfajok
  A cikk műfaja. A lehetséges opciókat lásd feljebb, a Default Genres beállítás leírásánál.
 • Részvénytársaságok
  Az adott (üzleti) hírhez köthető részvénytársaságok Google Finance szerinti azonosítója, pl. az Apple cégnek NASDAQ:AAPL. Legfeljebb 5 azonosítót írjunk be, vesszőkkel elválasztva.

Videó Webhelytérkép (Video Sitemap)

Az előző modulhoz hasonlóan ez is egy speciális, extra webhelytérképet ad hozzá a többihez, ezúttal videók számára. Ezt akkor kapcsoljuk be, ha rendszeresen teszünk közzé videókat, vagy videót is tartalmazó bejegyzéseket.

A Videó Webhelytérkép modul beállításai

Ahogy a News Sitemapnél, a Video Sitemap beállításai is a Rank Math → Webhelytérkép Beállítások oldalon fognak megjelenni, a Videó Webhelytérkép fül alatt.

 • Webhelytérkép Elrejtése
  Ezzel az opcióval letilthatjuk a webhely elérését a normál látogatók számára, és csak a keresőrobotok számára lesz látható. A plugin technikailag az ún. user-agent fejléc alapján fogja azonosítani a keresőket.
 • Videókhoz tartozó bejegyzés-típus
  A bejegyzés-típus, amit a videókhoz használunk. Egy vagy több olyan bejegyzés-típust kell megadnunk, amiben az összes bejegyzés videót tartalmaz.
 • Egyéni mezők
  A videót tartalmazó egyéni mezők neve. Opcionális.

További Információk

A Rank Math plugin technikai bemutatása itt véget ér, alább pedig néhány kiegészítő információ található.

Frissítések

A Rank Math plugin folyamatos fejlesztés alatt áll – általában hetente több kisebb-nagyobb frissítés jön ki hozzá, amik hibákat javítanak, teljesítményt optimalizálnak, és új funkciókat adnak a bővítményhez. Érdemes mindig a legfrissebb verziót használni, mert a régebbiekben hibák és esetleges biztonsági rések is előfordulhatnak.

Reguláris Kifejezések (Regex) támogatása

A Rank Math sok beállítási mezőnél támogatja az úgynevezett reguláris kifejezéseket. A reguláris kifejezés leegyszerűsítve arra jó, hogy mintákat keressünk szövegekben.

A reguláris kifejezés egy rendkívül hatékony eszköz, ami az élet több területén jól jöhet, még programozási feladatokon kívül is, szóval érdemes elsajátítani ezt a tudást, legalább alapszinten.

Vegyük például az átirányításokat: ha nem egy konkrét URL-t akarunk átirányítani egy másikra, akkor használhatjuk a “tartalmazza“, “eleje“, “vége” egyezést a legördülő menüben. De mi van, ha például egy számokat tartalmazó URL-sorozatot akarunk átirányítani? Vagy mondjuk egy adott mappán belül az összes képfájlt? Többek közt ezekre is jók a reguláris kifejezések.

A Rank Math a Perl-kompatibilis reguláris kifejezések (PCRE) szintaxisát használja, és a határoló (delimiter) karakter, valamint jelző (flag) karakterek nélkül kell beírni a regex mintákat.

Kompatibilitás más bővítményekkel

Mivel a Rank Math a WordPress kódolási alapszabályait figyelembe véve lett megírva, ezért a legtöbb WP sablonnal és pluginnal alapból kompatibilis, de sajnos bizonyos összeakadásokat nem lehet előre látni és kikerülni. Ha ilyen problémát tapasztalsz, jelezd a fejlesztők felé (például Support Ticket formájában) és nagy valószínűséggel a hibát javítani fogják, vagy ajánlanak valamilyen más megoldást.

A Rank Math kompatibilis az összes többnyelvűsítő bővítménnyel, valamint WordPress multisite rendszerrel is használható.

A moduláris felépítésnek, és a kódban található úgynevezett filter és action hook-oknak köszönhetően fejlesztői ismeretek birtokában hatékonyan kiegészíthető a Rank Math. Létezik is már több, nemhivatalos kiegészítő a bővítményhez, például:

A Rank Math és más SEO bővítmények

A WordPress.org plugin tárban számos SEO bővítmény közül válogathatunk. Ha a Top 5 legnépszerűbb SEO pluginok közül választunk, akkor nem nagyon tudunk mellényúlni, mindegyik képes kezelni az alap on-site SEO feladatokat. Némelyik több extra funkciót ad, vagy intuitívabb a felhasználói felülete, vagy kevésbé lassítja a site működését, esetleg kevesebb zavaró reklámot tol az arcunkba. Érdemes kipróbálni mindet egy teszt-webhelyen, hogy megismerjük a működésüket és a “filozófiáikat”. Nézzünk rá a support felületekre is, hogy lássuk, milyen segítségre számíthatunk, ha elakadunk vagy hibát tapasztalunk.

Sose használjunk egyszerre kettő vagy több SEO plugint, mert ez összeakadásokat és duplikált meta adatokat fog okozni, és “összezavarja” a keresőket. Csak akkor elfogadható több SEO plugin használata, ha teljesen más dolgokat csinálnak, pl. egyet a strukturált adatokhoz, és egyet a cím/leírás meta adatokhoz. Rank Math használata esetén nem nagyon van szükség más SEO pluginra, mivel mindent tartalmaz, amire szükség lehet.

Azt jó, ha tudjuk, hogy sem a Rank Math, sem más plugin nem képes varázsütésre az első helyre repíteni egy weboldalt. Az SEO bővítmény csupán egy eszköz, ami megkönnyíti az (on-site) SEO beállítások elvégzését, és így segíthet jobb helyezést elérni a keresési találatokban. Ez a cikk abban hivatott segíteni, hogy megfelelően használd a Rank Math plugint, mint eszközt.

Az on-site SEO beállításokon kívül még rengeteg dolog befolyásolhatja egy webhely Google-helyezéseit, többek közt az off-site SEO (pl. backlinkek, közösségi megjelenés, stb.) és maga a tartalom is fontos szempont (ha nem a legfontosabb).

Mivel tud többet a Rank Math Pro verziója?

A Pro verzió rengeteg előnye közül a következőket emelnénk ki:

 • Korlátlan Schema strukturált adat generátor
 • Kibővített import-export lehetőségek
 • Teljeskörű Search Console, Analytics, és AdSense integráció
 • Kulcsszavak és keresési helyezések követése
 • Hírek Webhelytérkép és Google News integráció
 • Video Webhelytérkép automatikus videó detektálással
 • Továbbfejlesztett WooCommerce SEO modul
 • Egyéni vízjelek a közösségi felületeken megjelenő képekre
 • Részletes, testreszabható SEO jelentések emailben
 • Fix összegért korlátlan számú saját webhelyen használható

Kérdések és Support

Ha bármilyen problémát tapasztalsz, vagy kérdésed van, akkor a leggyorsabb ügyintézés érdekében érdemes a Rank Math fent említett Support rendszerét használni.

Ezen kívül létezik egy magyar nyelvű “félhivatalos” Facebook csoport is, ahol lehet kérdezni, segíteni, eszmét cserélni:


A Szerzőről
Piller Balázs senior webfejlesztő, SEO specialista, és a WordPress szakértője. Számos sikeres projektben vett részt vezető fejlesztőként. Az általa írt kód jelenleg több mint 1 000 000 webhelyen fut.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.