Mi az mu-plugin?

Az mu-plugin egy speciális mappa a /wp-content-en belül, ide az úgynevezett “Must use” (a fordításban: “Használni kell”) bővítmények kerülnek, amiket a WordPress automatikusan lefuttat, és nem lehet kikapcsolni őket.

Egyéni mu-plugin készítése

Ha van egy kódrészletünk, amiből mu-plugint akarunk csinálni, akkor rakjuk a kódot egy .php kiterjesztésű fájlba, majd töltsük fel a /wp-content/mu-plugins mappába egy FTP kliens segítségével, vagy a tárhely fájlkezelőjével. Kész is! Ezután a kód automatikusan le fog futni, mint bármelyik sima plugin kódja. Nem kell bekapcsolni, kikapcsolni pedig csak a fájl törlésével lehet.

Opcionálisan hozzáadhatunk meta-adatokat a fájlhoz, amik a WP admin felületén fognak megjelenni, az mu-pluginokat listázó oldalon. A rendes bővítményekhez hasonló adatokat lehet így megadni a fájl “fejlécében”. Például:

<?php
/*
  Plugin Name: Egyéni MU-plugin
  Plugin URI: https://domain.hu
  Description: Egyéni kódok a domain.hu webhelyhez.
  Version: 1.0
  Author: W11.hu
  Author URI: https://w11.hu
*/

Az mu-plugins mappa működése

Az mu-plugins mappa kicsit máshogy működik, mint a sima plugins: itt a WordPress minden egyes php fájlt külön pluginnak vesz és meghív, viszont az almappákban nem keres fájlokat. Ez azt is jelenti, hogy ha egy létező, sima plugin mappáját bemásoljuk az mu-plugins mappába, akkor még nem fog futni a plugin – ehhez létre kell hoznunk még egy “indító fájlt” is közvetlenül az mu-plugins mappában (mivel csak azokat futtatja le a WP), és egy ehhez hasonló kódot kell belerakni:

<?php require WPMU_PLUGIN_DIR.'/plugin-neve/plugin-fajl.php';

Az mu-pluginok frissítése

Az mu-pluginokat nem lehet frissíteni a WP admin felületéről – ezeket csak manuálisan lehet naprakészen tartani. Pár soros egyéni kódok esetén ez általában nem számít, de ha egy létező bővítményből készítünk mu-plugint (ahogy fent említettük), akkor ez fontos lehet.

Az mu-pluginok tulajdonságai

Az mu-pluginok kötelezően lefutnak, és nem lehet őket kikapcsolni. További lényeges tulajdonságuk, hogy az ezekben lévő kódok a sima bővítmények előtt lefutnak ezért az mu-plugins mappa a legalkamasabb hely az egyéni filter és action hook-ok lefuttatására.

A telepített mu-pluginok megtekintése

Ha van egy vagy több mu-plugin telepítve az oldalunkra, akkor a Bővítmények admin oldalon a felső Használni kell filter linkkel láthatjuk őket.

“Használni kell” bővítmények

Miért “mu”?

Eredetileg az “MU” rész nem azt jelentette, hogy használni kell (must use), hanem a “WP-MU” projektre utalt (multi-user), ami ma már része a WordPress alap kódbázisnak (nem mindig volt az), és a multisite funkcionalitásért felel, amivel egy WordPress telepítésen belül kezelhetünk több különálló weboldalt. Amikor beépítették a multisite-ot a rendszerbe, akkor áthozták vele a speciális mu-plugins mappa működését is, és mivel ez a funkció minden oldal esetén hasznos lehet, ezért a nem-multisite oldalakra is alkalmazhatóvá tették, és utólag kitalálták a “must use” nevet.


Mu-plugins Gyakran Ismételt Kérdések

Mire jó a /wp-content/mu-plugins mappa?

A WordPress automatikusan betölti bővítményekként az itt található fájlokat, és ezeket a bővítményeket nem lehet kikapcsolni.

Miben más az mu-plugin, mint a sima plugin?

Az mu-plugins mappában lévő fájlokat nagyon korán betölti a WordPress, hamarabb, mint a sima bővítményeket, vagy az éppen aktív sablon kódját. További különbség, hogy az mu-plugins mappából más rendszer szerint hívja be a fájlokat, ezért ott más struktúra szerint kell elrendezni a pluginok fájljait.

Mire jó az mu-plugin?

Mivel az mu-plugin bővítmények hamarabb betöltődnek, mint a sima bővítmények, ezért alkalmasak az utóbbiak módosítására, felülírására, stb. Az mu-pluginok akkor is jól jönnek, ha bizonyos funkcionalitást “kikapcsolhatatlanul” hozzá akarunk adni az oldalhoz.

Hogyan kell frissíteni az mu-pluginokat?

Az mu-plugins mappában lévő frissítéseket nem lehet a wp-admin felületről frissíteni, kizárólag manuálisan, FTP vagy más fájlkezelő eszköz segítségével lehetséges. Jó tudni: ha mu-pluginként használunk egy sima plugint, akkor az új verziók megjelenéséről sem fogunk értesítést kapni.


A Szerzőről
Piller Balázs senior webfejlesztő, SEO specialista, és a WordPress szakértője. Számos sikeres projektben vett részt vezető fejlesztőként. Az általa írt kód jelenleg több mint 1 000 000 webhelyen fut.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.