Azonnali indexelés: az IndexNow szabvány

Minden weboldalnál fontos tényező, hogy a keresők milyen gyorsan indexelik az új tartalmat, milyen hamar jelenik meg a keresési találatok között. A Google-nek és a Bingnek is voltak már próbálkozásai az „instant indexelésre”. A két cég különféle API-jai és protokolljai után most egy egységes és egyszerűen használható eszköz jelent meg, ez az IndexNow.

Az „on-demand” feltérképezésből (és indexelésből) mindenki profitál: a weboldal-tulajdonos tartalma hamarabb lesz kereshető, a felhasználók hamarabb juthatnak friss információkhoz, és a keresőknek kevesebb „fölösleges” lekérést kell végezniük a módosítás nélküli oldalak lekérése miatt.

Mielőtt az IndexNow működését részleteznénk, érdemes körüljárni, milyen előzmények vezettek a megjelenéséhez. Ha nem érdekelnek az előzmények, akkor ugorj az IndexNow címsorhoz.

Keresők pingelése

A kétezres évek elején jelent meg a „ping” mint fogalom a keresőoptimalizálás területén. Ez azt jelenti, hogy a weboldaltulajdonos egy speciális URL-en keresztül értesíti a keresőt az oldalán megjelent új tartalomról. A Google Webmaster Tools-ban (amit ma Search Console-ként ismerünk) elérhető manuális URL beküldési lehetőség megjelenéséig a pingelés volt az URL-ek beküldésének az egyetlen módja.

Mivel minden keresőnek külön ping végpontja volt, ezért elterjedtek a pingelő szolgáltatások (pl. Ping-o-Matic): elég volt egy adott harmadik félnek elküldeni az URL-ünket, és az továbbküldte az összes keresőnek.

A pingelés még ma is létezik, de a legnagyobb keresőknél az URL-ek közvetlen beküldése helyett az XML oldaltérkép beküldésére használhatóak ezek a végpontok – a Google, a Bing, és a Yandex is egy sitemap paramétert várnak a ping végponton (ráadásul a Bing-féle ping URL jelen pillanatban egy 410 Gone HTTP hibakódot generál, nem működik).

Frissítés

A Bing a nagymennyiségű spamre hivatkozva 2022 május 13-án hivatalosan megszüntette a publikus sitemap pingelési lehetőséget.

Google Indexing API

A Google Indexelő API-ja az utóbbi években jelent meg, és ez egy hatékony eszköz lehetne, de erősen korlátozott a használhatósága: csak élő stream-adásokhoz és állásajánlatokhoz használható (egyelőre), mivel a Google ezeket a témákat tartja kellően időérzékenynek. Az API használata ingyenes és mindenki számára elérhető, de a konfigurálása kifejezetten bonyolult.

Bing Submission API

A Bing is elkészítette a saját megoldását az URL-ek programozott beküldésére. A Submission API két különböző szabványt takar:

  • URL Submission API: linkek beküldésére szolgál, amiket a kereső rövid időn belül feltérképez. A beküldhető URL-ek száma korlátozva van, a limitet a Bing határozza meg, a weboldal kora, minősége, stb. alapján.
  • Content Submission API: ide az oldal URL-je helyett közvetlenül az új vagy módosított tartalmat lehet beküldeni, így a keresőnek még feltérképeznie sem szükséges az oldalt.

Ezeket az API-kat mindenféle oldal esetén alkalmazhatjuk, és könnyű konfigurálni őket, ám, mivel a Bing újabban az IndexNow szabványt a Submission API-k helyett ajánlja, ezért feltételezhető, hogy ezen megoldásokat nem fogja támogatni a jövőben.

Részletes API Ismertető

A Google Indexing API-ról, és a Bing Submission API-jairól olvashatunk egy részletes ismertetőt az ite.hu weboldalon: Azonnali Indexelés – a Google Indexing API és a Bing Submission API

IndexNow API

Az IndexNow a Microsoft Bing és a Yandex közös kezdeményezése, és egyfajta utódja a Bing említett két API-jának. A keresők abban állapodtak meg, hogy egy-egy API végpontot biztosítanak a felhasználók számára, és mind a két keresőhöz beérkező URL-ekről értesítik a másikat. Magyarul: elég egy helyre beküldeni a linkünket, és mindkét kereső egyből tudni fog róla.

A Google (egyelőre) külön utat jár: bár 2021 novemberében jelezték, hogy tesztelik az IndexNow szabványt, és mérlegelni fogják a használatát, ez eddig még nem történt meg. A Google még mindig nagyrészt a saját feltérképezési mechanizmusaira támaszkodik, és az URL-ek közvetlen beküldését csak erősen korlátozottan támogatja.

Az IndexNow használata

Az IndexNow egy sokkal egyszerűbb protokoll mint az eddigiek. Bár API kulcsra továbbra is szükség van az adott weboldal tulajdoni igazolására, ez most már egy lokálisan generálható kód, amit nem kell le- vagy feltölteni – ami azt jelenti hogy a végfelhasználó számára semmilyen előzetes lépésre nincs szükség a konfiguráláshoz, a megfelelő eszközzel azonnal elkezdhetjük használni az IndexNow-t.

A naponta beküldhető linkek számát korlátozzák a keresők, a limit elvileg 10 000, de már ennél kevesebb link beküldésénél is letilthat a rendszer ideiglenesen, spam gyanúra hivatkozva.

Habár az IndexNow arra lett kitalálva, hogy különböző programokkal automatikusan küldjünk be URL-eket (például a CMS-sel, amit használunk), manuálisan is lehet linket beküldeni. Ehhez annyit kell tenni, hogy a bing.com/indexnow oldalon generálunk és letöltünk egy API kulcsot, majd azt feltöltjük a weboldalunk gyökérkönyvtárába. Ezután már küldhetjük is a linkeket, az API végpontot böngészőből megnyitva:

https://www.bing.com/indexnow?url=http://www.example.com/product.html&key=1f3dd9d881fe400baf192186569df1fb

Az url paraméter helyére jön a beküldendő URL, ezt kell kicserélni a saját linkünkre:
http://www.example.com/product.html

És értelemszerűen a key paraméter jelöli az API kulcsot, tehát a következő részt kell kicserélni a saját API kulcsunkra:
1f3dd9d881fe400baf192186569df1fb

Jó tudni:

Egyik beküldési mód sem garantálja az azonnali feltérképezést és indexelést.

IndexNow WordPress bővítmények

Az IndexNow szabványt jelenleg két WordPress bővítmény támogatja: a Bing hivatalos IndexNow pluginja, és a Rank Math SEO. Ezen bővítmények használata esetén nem kell API kulcsot generálni, simán csak telepíteni és aktiválni kell a plugint. A Rank Math használatához részletes magyar nyelvű tutorial is készült: Rank Math SEO beállítások lépésről lépésre.

Az IndexNow jövője

Tulajdonképpen ez az új API egyfajta visszatérés is a húsz évvel ezelőtt első URL beküldési módhoz, a pingeléshez: ugyanúgy egy szimpla kéréssel lehet beküldeni a linket, ami ezután bekerül egyszerre több kereső adatbázisába is.

Az IndexNow idővel bekerülhet a WordPress alaprendszerébe is, legalábbis erre utal az egyeztetés egy WP core ticket alatt: https://core.trac.wordpress.org/ticket/52900

Ha a Google is elfogadja és támogatni fogja az IndexNow-t, akkor a jövőben biztosan fontos helyet fog elfoglalni az SEO szakemberek eszköztárában.


A Szerzőről
Piller Balázs senior webfejlesztő, SEO specialista, és a WordPress szakértője. Számos sikeres projektben vett részt vezető fejlesztőként. Az általa írt kód jelenleg több mint 1 000 000 webhelyen fut.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.