A Google elhalasztja a Page Experience algoritmusfrissítést

A Google által májusra bejelentett fontos frissítés, ami nagyban befolyásolhatja a helyezéseket, el lett halasztva. Jelen állás szerint június közepétől augusztus végéig fokozatosan vezetik be a Page Experience frissítést.

A Google Search Centralon megjelent új poszt a frissítés késleltetése mellett néhány részletet is elárul róla:

  • A frissítés után nagyobb hangsúlyt kap az úgynevezett Core Web Vitals, ami összegzi a felhasználót zavaró tényezőket az oldalon: hogy milyen gyorsan tölt be vizuálisan (LCP), milyen hamar tölt be használhatóan az oldal (FID), és hogy mennyire mozdulnak el és csúsznak arrébb az elemek az oldalon belül betöltéskor vagy azután (CLS).
  • A Core Web Vitals-on kívül további fontos tényezők a mobilra optimalizáltság, a biztonságosság (kártevők, rosszindulatú programok lehetőleg ne legyenek az oldalon), a HTTPS támogatása, és a tolakodó, zavaró pop-upok és egyéb tartalmak kerülése.
  • Változások lesznek a Google News működésében: hasonló algoritmusfrissítés jön a hírkeresőbe és a cikkajánlókba, valamint több nem-AMP tartalmat vonnak be a Google News app és a news.google.com kínálatába.
  • Többet nem fogják külön jelezni a találati oldalakon az AMP tartalmakat a villám-ikonnal.
  • Lehetséges, hogy egy új jelző-ikont vezetnek be a legjobb felhasználói élményt nyújtó webhelyeknek, amik a legjobban teljesítenek az új mutatók szerint.
  • Bevezettek egy új Page Experience jelentést (“Oldallal kapcsolatos élmény”) a Search Console felületén, amivel képet kaphatunk a fentebb felsorolt rangsorolási faktorokról a saját weboldalaink esetében.

A Google szerint drasztikus változásra nem kell számítani a rangsorokat illetően, mivel szimplán csak új faktorok jönnek be az eddigiek mellé. Ha globálisan nem is lesz nagy hatása, bizonyos oldalak esetén biztosan jelentős változások várhatóak a keresési eredményekben. Ha eddig nem tettük, akkor győződjünk meg róla, hogy a saját weboldalaink jól szerepelnek az új mérések szerint – erre használhatjuk a Search Console új funkcióit, valamint a Pagespeed Insights-ot, és egyéb tesztelő eszközöket.


A Szerzőről
Piller Balázs senior webfejlesztő, SEO specialista, és a WordPress szakértője. Számos sikeres projektben vett részt vezető fejlesztőként. Az általa írt kód jelenleg több mint 1 000 000 webhelyen fut.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.