Az Advanced Custom Fields-et ezúttal a WP Engine vásárolta fel

Tavaly beszámoltunk róla, hogy a Delicious Brains felvásárolta a népszerű Advanced Custom Fields bővítményt. Majdnem pontosan egy év után túl is adtak rajta, az új tulajdonos a WP Engine hostingszolgáltató.

A WP Engine nem csak az Advanced Custom Fields-et vette át, hanem a Delicious Brains összes többi bővítményét is: a Better Search Replace, a WP Migrate, a WP Offload Media, és a WP Offload SES.

Az új tulajdonos ígéretet tett rá, hogy a lifetime license-szel (örökérvényű licensszel) rendelkező felhasználók továbbra is megkapják majd az összes frissítést, ahogy azt a Delicious Brains is garantálta egy évvel ezelőtt (kisebb huzavona után).

Az Advanced Custom Fields az egyik legfontosabb plugin a WordPress-szel foglalkozó fejlesztők körében, rengeteg site készül a segítségével, illetve prémium sablonok fejlesztői is gyakran beépítik a sabloncsomagjukba. Ezért is meglepő, hogy a Delicious Brains ilyen hamar továbbértékesítette a plugint. Lehetséges, hogy pénzügyileg nem volt kifizetődő a plugin fenntartása: emlékezzünk a Delicious Brains 2021 novemberi furcsa lépésére, amikor a fizető ügyfeleket megkérték, hogy ugyan támogassák már egy kicsit a fejlesztőket egy újabb licensz megvásárlásával. De az is lehet, hogy szimplán csak az új projektre akarnak fókuszálni, a SpinupWP-re, ahogy ezt a cég vezetője, Brad Touesnard mondta egy interjúban.

A WP Engine nem az első alkalommal vásárol fel népszerű WordPress szoftvereket: 2018-ban a StudioPress-t vásárolták fel – ezzel elég nagy port kavartak, számtalan cikk, írás, videó született ezzel kapcsolatban, és rengeteg potenciális ügyfelet szereztek vele. Ám azóta a StudioPress-es szoftverek fejlesztése stagnál, az egykor népszerű sablonok a WP Engine felhasználói felületén egy almenüben porosodnak. Ez szomorú jövőképet vázol fel az ACF számára is.

A WordPress-es felvásárlások megsokszorozódtak az elmúlt években. Az ACF akvizíciójánál is újabb hír, hogy az Elementor felvásárolta a Strattic-ot, ami egyfajta statikus hosting szolgáltatást nyújt WP felhasználók számára. A WordPress-es akvizíciókat egy folyamatosan frissülő cikkben gyűjtjük össze: WordPress céges felvásárlások és befektetések.


A Szerzőről
Piller Balázs senior webfejlesztő, SEO specialista, és a WordPress szakértője. Számos sikeres projektben vett részt vezető fejlesztőként. Az általa írt kód jelenleg több mint 1 000 000 webhelyen fut.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.