Az Advanced Custom Fields-et felvásárolta a Delicious Brains

A méltán népszerű „univerzális” bővítményt, az Advanced Custom Fields-et eladta a készítője. Az új tulajdonos a Delicious Brains, akik a WordPress fejlesztői közösség egyik legnagyobb tapasztalattal bíró, elismert csapata.

Az ACF plugin több, mint egymillió webhelyen aktív. Sok-sok fejlesztő mindennapos munkafolyamatának lett része az Advanced Custom Fields, mivel nem egy végcélra készült, mint sok más plugin, hanem egy eszközt ad, amivel rengeteg féle funkció megvalósítható egy WordPress site-on. A sikere továbbá köszönhető a felhasználóbarát kezelőfelületének, a stabil kódbázisnak, és a folyamatos fejlesztésnek. 2019 óta a Gutenberg szerkesztővel is kompatibilis a plugin: az ACF blokk-keretrendszere lényegesen leegyszerűsíti az egyéni blokkok létrehozását.

Az ACF-et használó fejlesztőknek a felvásárlás nem feltétlenül jó hír – ehhez hasonló hírek után gyakran jönnek áremelések, korlátozások, és más kedvezőtlen változások a meglévő előfizetők számára. Az ACF-et meg lehetett vásárolni egyszeri fizetéssel is, amihez (elvileg) örökérvényű frissítések járnak, további fizetség nélkül. Most ennek a konstrukciónak a léte lett kérdéses, és hogy az eddigi felhasználók továbbra is megkapják-e ezeket a frissítéseket?

Twitteren és más fórumokon kezdett terjedni egy képernyőfotó, amin a Delicious Brains munkatársa nagyjából azt válaszolta egy ügyfél kérdésére, hogy az eddigi felhasználók, akik ún. lifetime license-szel (örökérvényű licensszel) rendelkeznek „kedvezményt kapnak majd az új verzió megvásárlásához”.

Ezt a dolgot láthatóan utána átgondolták, és az egyik társtulajdonos Twitter csatornáján megírták, hogy tiszteletben tartják az előző tulajdonos árazását, és az egyszeri fizetési opciót választó felhasználóknak nem kell majd újra fizetni a frissítésekért:

A fejlesztők átszabhatják az árazást úgy is mondjuk, hogy bár az alapverzió frissítéseit megkapják a felhasználók, kiegészítő funkciókért fizetni kell majd, vagy esetleg ki is vehetnek létező funkciókat az alapverzióból.

A témáról beszélve azt is érdemes hozzátenni, hogy a „lifetime license” köztudottan nem fenntartható konstrukció. Amelyik fejlesztő huzamosabb ideig kínál ilyen lehetőséget, az vagy rövidtávra tervez, vagy bukásra van ítélve. A Delicious Brains ettől függetlenül az eddigi felhasználók számára megtarthatná a lehetőséget.

Kijelentéseik szerint első körben a felhasználói felületet (UI/UX) akarják javítani a pluginban, valamint fejlesztőknek szánt, ACF-fokuszú tartalmakat fognak előállítani. Nem terveznek semmilyen drasztikus változtatást a bővítményben.

Egy év múlva újra beszámolunk majd róla, hogy milyen változásokat hozott valójában a tulajdonosváltás.


A Szerzőről
Piller Balázs senior webfejlesztő, SEO specialista, és a WordPress szakértője. Számos sikeres projektben vett részt vezető fejlesztőként. Az általa írt kód jelenleg több mint 1 000 000 webhelyen fut.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.