A Strukturált Adatok Tesztelőeszközét mégsem vonják vissza

A Google-nek 2015 óta létezik egy online eszköze, amivel egyszerűen ellenőrizhetjük a weboldalakon lévő strukturált adatokat, ez a Strukturált Adatok Tesztelőeszköze (Structured Data Testing Tool). 2017 óta viszont van egy második eszközük is, hasonló célra: a Bővített Találatok Tesztje (Rich Results Test). Az elsőt nyugdíjazni akarták, de a negatív reakciók miatt egyelőre inkább megtartják mindkettőt.

A Bővített Találatok Tesztje júliustól hivatalosan stabil, már nincs béta állapotban, és ugyanekkor a Google bejelentette a Strukturált Adatok Tesztelőeszközének a visszavonását. Azt tudni kell, hogy míg Strukturált Adatok Tesztelőeszköze mindenféle strukturált adatot listáz és validál, addig a Bővített Találatok Tesztjével csak a Google által támogatott adattípusok ellenőrizhetők (pl. logo, carousel, FAQ), és a hibaüzenetek is kevésbé hasznosak, mint a másiknál.

Az már a visszavonásról szóló Twitter-poszt alatti beszélgetésből is kiderül, hogy ez a lépés nem aratott nagy sikert az SEO-szakemberek, a fejlesztők, és az átlagos webhely-tulajdonosok körében. Egy jó, általánosan is használható, gyors eszközt akartak lecserélni egy Google-specifikus, lassabb, és kevésbé hasznos eszközre.

A negatív reakciók hatására a Google a múlt héten bejelentette, hogy mégsem vonják vissza az eszközt, és a jövőben kisebb-nagyobb átalakítások után egy új domainre fogják költöztetni.


A Szerzőről
Piller Balázs senior webfejlesztő, SEO specialista, és a WordPress szakértője. Számos sikeres projektben vett részt vezető fejlesztőként. Az általa írt kód jelenleg több mint 1 000 000 webhelyen fut.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.